За пръв път гей ще бъде министър на сухопътните войски на САЩ

За пръв път гей ще бъде министър на сухопътните войски на САЩ

За пръв път гей ще бъде министър на сухопътните войски на САЩ

Американският сенат утвърди кандидатурата на 47-годишния Ерик Фанинг за министър на сухопътните войски на САЩ. Фанинг става първият гей, обявил открито своята сексуалност, който оглавява един от родовете войски на САЩ.

Новият министър чака решението на Сената в продължение на 8 месеца. Най-големият му противник бе републиканецът от Канзас Пат Робъртс, който настояваше за гаранции от бъдещия министър, че ако президентът Обама закрие затвора в Гуантанамо, нито един от задържаните  там няма да бъде прехвърлен в затвор в Канзас.

Робъртс одобри назначението на Фанинг, след като министърът на отбраната Робърт Уърк го увери, че времето едва ли стигне на Обама да закрие затвора в Гуантанамо до края на мандата му.

Американският президент номинира Ерик Фанинг за поста през септември 2015-а. През последните 25 години той е заемал различни длъжности в Конгреса и в Пентагона. Бил е в ръководството на организацията Gay & Lesbian Victory Fund, чиято цел е в институциите да има повече гей хора, които не крият това.

Прз 2011 г. администрацията на Обама официално отмени политиката „не питай и не говори“, забраняваща военна кариера на гейовете и лесбийките, които открито говорят за ориентацията си.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ