Парламентът отложи дебатите за новия дълг от 16 млрд.

Парламентът отложи дебатите за новия дълг от 16 млрд.

Парламентът отложи дебатите за новия дълг от 16 млрд.

Депутатите отложиха дебатите по новия държавен дълг от 16 млрд. лева. Предложението направи съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Социалистите настояха разговорите по дълга да продължат още днес. За отлагането на дебатите гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ, както и един независим.

Против отлагането бяха БСП и ДПС. Атака гласуваха с "въздържал се". Парламентът не определи следваща дата, когато да се продължат дебатите.

Неколкочасовите совалки вчера чежду финансовия министър Владислав Горанов и партиите от управляващата коалиция в парламента не дадоха резултат.

АБВ и Патриотичният фронт обявиха, че няма да подкрепят ратификацията на договора с банките за външния заем.

Коментаторите пресметнаха, че ратификацията може да мине с гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок, ако повечето депутати от ДПС не гласуват.

Според предложението максималният срок за връщане на заема от 16 млрд. лева е 30 години, а лихвата е до 10%. Това е записано в мотивите на премиерът Бойко Борисов към законопроекта за ратифициране на Договора за дилърство между България и Ситигруп Глобъл Маркетс имитид,HSBC Банк, Сосиете Женерал и Уникредит Банк. 

HSBC е банката, която е в основата на голям международен скандал за укриване на данъци. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ