Полицията във Венецуела брани Мадуро със сълзотворен газ и арести

Полицията във Венецуела брани Мадуро със сълзотворен газ и арести

Полицията в Каракас пусна сълзотворен газ срещу демонстрантите, които настояват за референдум за отстранявето на венецуелския президент Николас Мадуро, съобщава Би Би Си. Мадуро отказва да подаде оставка.

Във Венецуела избухна най-голямата вълна антиправителствени протести заради задълбочаващата се икономическа и политическа криза.

Мадуро, продължителят на чависткия режим, въведе 60-дневно извънредно положение и даде широки правомащия на полицита и армията срещу протестиращите.

Демонстрациите срещу президента  правителството започнаха в понеделник. При вчерашните сблъсъци има арестувани.

Опозицията обвинява Мадуро и предшественика у Уго Чавес, че са виновни за тежката криза в страната, въпреки че притежава едно от най-важните петролни находища в света.  

Преди две седмици опозицията, която спечели последните парламентарни избори, но на практика бе бламирана от Мадуро, предаде на властите петиция със 1,85 млн. подписа за референдум за свалянето на президента. Неговото правителство обаче отказва допитването.

Инфлацията във Венецуела е най-високата в света в момента – 180% по данни за 2015 г. Има енергийна криза, заради които работната седмица беше съкратена на 2 дни. Има и тежък режим на водата, както и ръст на престъпността – Венецуела отстъпва по брой на убийствата само на Хондурас. По данни от февруари на всеки 100 000 има по 58 убийства. Основният проблем през последните месеци е липсата на храна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ