Референдум за задължително гласуване, поискаха от Реформаторския блок

Референдум за задължително гласуване, поискаха от Реформаторския блок

Референдум за задължително гласуване, поискаха от Реформаторския блок

Референдум за задължително гласуване и приемане на график за предсрочни избори, поискаха Реформаторския блок. Това обяви на пресконференция говорителят на Блока Радан Кънев. Според формацията парламентарният вот трябва да е през есента, предаде БТА.

„За нас е важен националният интерес, нашата политическа работа ще си я свършим вътре, не вземаме позиция за предсрочен вот, защото днес сме подготвени или не". Така лидерът на ДСБ отговори на въпрос дали самите реформатори са готови за избори сега и дали напрежението вътре в обединението е преодоляно след евровота.

Според Реформаторите задължителното гласуване е начин да се редуцират порочни практики като купен и корпоративен вот.

„Демокрация се лекува с повече демокрация, затова е по-добре да има национално допитване", отбеляза Найден Зеленогорски.

Въпреки това, от Реформаторския блок смятат, че 42-то Народно събрание може да направи някои промени в Изборния кодекс, преди да се разпусне - в посока заличаване от списъците на т.нар. мъртви души.

От Блока разчитат като криза в отношенията между БСП и ДПС събитията от миналата седмица, свързани с изявленията на лидерите на двете партии.

Опасенията на Реформаторите са, че докато двете партии са били заедно на власт, са се контролирали взаимно за злоупотребите в държавата, а сега вече имало опасност от „безконтролно крадене".

Десните настояват също премиерът Пламен Орешарски да даде няколко важни отговора - подписан ли е договор за строителството и изпълнението на "Южен поток", на какъв етап е подготовката, както и дали има подписан договор за заем за изграждането на проекта.

Към днешна дата нищо не е ясно, подчерта Трайчо Трайков, член на Гражданския съвет на Блока и бивш министър на енергетиката в кабинета „Борисов”. По думите му е важно да се знае, че ако има вече подписан договор за строителство, в него вероятно има клаузи за неустойки. „Да видим каква е ползата за всички българи", добави Трайков.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ