Специален софтуер ще засича доходите на политиците

Специален софтуер ще засича доходите на политиците

Специален софтуер ще засича независимо от хората декларациите за имущество, подадени от публичните фигури в Сметната палата. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева и коментира, че се надява това да сложи край на фиктивните декларации.

Ако, например, има сигнал, че някой кара кола, която е твърде скъпа, ще се прави специална проверка, която включва и близки и роднини. Ако има 10 хил. лв. разлика от това, което получаваш и начина, по който живееш, ще се извърши дълбочинна проверка, обясни Кунева.

Новият законопроект за борба с корупцията предвижда създаването на Национално бюро по установяване на конфликт на интереси, съобщи вицепремиерът пред Нова телевизия.

Тя поясни, че бюрото ще се отчита всеки месец, освен това ще прави отчети повече от веднъж годишно и пред парламента, а всяка година външна компания ще проверява как работи звеното.

Шефът на бюрото ще бъде предлаган от Министерския съвет, но кандидатурата трябва да бъде одобрена и от президента. Служителите ще минават периодично тестове за почтеност.

Проверка на имуществото ще се прави и по анонимни сигнали.

Чудото ще стане, ако има публичност, коментира Кунева и добави, че  едно е да се установи конфликтът на интереси, а съвсем друго е това да е публично и  да няма връщане назад.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ