Специални мерки за 78 опасни язовира

Специални мерки за 78 опасни язовира

Специални мерки за 78 опасни язовира

Половин милион лева ще бъдат отпуснати на „Напоителни системи“, за да бъдат изведени временно от експлоатация 78 язовира в предавариен режим.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева съобщи, че това е първото решение на Междуведомствената комисия. Предстои Министерският съвет да приеме решение за тези действия, предаде Агенция "Фокус".

Областните управители вече са били уведомени за мерките и са получили указания за изискванията към тях. Те ще отговарят за 268 безстопанствени язовири, докато не бъдат установени техните собственици.

Според министър Василева оперативното звено е в ежедневен 24-часов режим на работа.

Междуведомствената комисия ще направи анализ на 78-те язовира в предаварийно състояние. За целта ще бъдат изготвени оценки за тяхното състояние и след това ще бъде преценено поотделно за всеки какви конкретни мерки са необходими.

Областните управители ежеседмично ще представят сведения за намаляването на риска за населението.

При несъответствия ще бъдат налагани предписания, а след това и административни наказания.

Ще бъдат съставени екипи от областната управа, МВР и „Басейнова дирекция”, които ще констатират състоянието на 268 язовира, които са с неустановена собственост, както и на речни русла към тях.

Също така ще изготвят мерки за спазване на правилата за поддръжка на язовирите в добро техническо състояние. Ще бъдат направени необходими предписания.

От МОСВ посочиха, че ще има и промени в Закона за водите, които са необходими, за да се изясни собствеността на всички язовири в страната. С тях ще се изясни ролята на собственика, както и тази на оператора на всяко едно хидротехническо съоръжение в България, а след това и отговорността, която поема всеки един от тях.

Единният национален контролен орган, който ще бъде създаден, ще упражнява контрол върху всички участници в експлоатацията на язовирите. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ