Франция: 101 арестувани за тероризъм, 33 млн. проверени на границите

Франция: 101 арестувани за тероризъм, 33 млн. проверени на границите

101 души, пряко свързани с тероризма, са били били арестувани във Франция от началото на годината, съобщи вътрешният министър Бернар Казньов, цитиран от Франс прес.

Правим всичко, за да защитим французите, но заплахата остава много висока, казва той и припомня, че в страната са претовратени 15 атентата от 2013 г. досега.

Казньов даде за пример сътрудничеството и координацита между полицията и съдебните власти на Франция и Белгия, които са довели до последните арести на заподозрени. На европейско ниво е приет  регистър на пътниците (passenger name record), използващи въздушен транспорт, чрез който могат да се следи по-добре движението на джихадисти.

33 млн. души са били проверени на френските граници на влизане и на излизане през последните 6 месеца след атентатите в Париж. На 17 500 е бил отказан достъп в страната по думите на вътрешния  министър.

Казньов заяви, че за Европейското футболно първенство от 10 юни до 10 юли е направена изключителна мобилизация, за да се осигури възможно най-високо ниво на  защита. Това е и една от причините за удължаването на извънредното положение до 26 юли, т.е. след края на футболния турнир и на колоездачна обиколка на Франция, отбеляза Казньов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ