Чешкият президент в дипломатически скандал заради Русия

Чешкият президент в дипломатически скандал заради Русия

Чешкият президент в дипломатически скандал заради Русия

Чешкият президент Милош Земан заяви, че вече няма да се среща с американския посланик в резиденцията си, съобщиха световните агенции. Поводът за дипломатическия скандал е критиката на посланик Андрю Шапиро за решението на Земан да присъства на Парада на победата на 9 май в Москва.

Президентският говорител уточни, че Шапиро ще може да присъства на събития в резиденцията.

Досега Земан е единственият европейски лидер, който потвърди, че ще присъства на парада. Всички останали официално или неофициално отказват да присъстват на тържествата в знак на протест срещу руската намеса в Украйна.

Аз ще отида в знак на благодарност заради това, че в Чехия не трябва да говорим на немски език, не трябва да казваме „Хайл Хитлер". Без Съветския съюз Хитлер нямаше да бъде победен. Цената е 20 милиона загинали, изтъкна Земан, приемайки поканата.

"Не мога да си представя чешкия посланик да дава съвети къде да пътува американският президент. Не желая никой дипломат да ме съветва за задграничните ми визити". Така чешкият президент коментира критиките на американския посланик.

Въпреки че президентът има по-скоро представителни функции, Земан често прави изявления за политиката в страната. Проруската му позиция предизвиква вече няколко пъти протести в Чехия.

Междувременно представител на руското външно министерство поздрави Земан за позицията му към американския посланик.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ