България

Политика

|

Общество

|

Българският премиер посочи мафията и Русия за виновни за краха на правителството

Българският премиер посочи мафията и Русия за виновни за краха на правителството

Българският премиер посочи мафията и Русия за виновни за краха на правителството

Българският премиер Кирил Петков хвърли вината директно върху Русия и мощната мафия в собствената му страна, след като правителството му загуби вот на недоверие в сряда, пише днес POLITICO.

Петков, който дойде на власт едва преди шест месеца, пое поста с обещание да се бори с ширещата се корупция в страната и накара София да заеме необичайно силна линия срещу Русия след инвазията в Украйна.

При вота на недоверие 123 депутати от 239 в парламента гласуваха против неговия кабинет.

„Това гласуване е една малка крачка по много дългия път пред нас. Обещавам, че ще продължим битката и един ден ще имаме България без кукловоди, без мафията – една нормална европейска държава”, обеща Петков в прощално обръщение от трибуната на Народното събрание.

Той посочи хората, които са допринесли за свалянето на администрацията му, сред които руския посланик в София . Петков обвини Русия, че е упражнявала влияние върху отстраняването му чрез депутати от крайнодясната партия „Възраждане”.

Вотът на недоверие в сряда беше провокиран от бившия водещ на телевизионно токшоу, превърнал се в политик – Слави Трифонов, който внезапно изтегли своята партия „Има такъв народ“ от крехката четирипартийна управляваща коалиция . Аргументът за това бяха разногласията по бюджета, както и „меката позиция” на Петков, която позволи на Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС.

През последните дни голяма част от политическия дебат се съсредоточи върху това дали Трифонов дърпа щепсела на правителството по причини, свързани с  мощната българска олигархична мафия , която би загубила в обещания от Петков поход срещу корупцията. Това тълкуване беше подсилено от шепа депутати от партията ИТН, които преминаха към Петков именно защото казаха, че собствената им партия е на страната на мафията.

Партията на Петков, следвана от опозицията, ще се опита да получи подкрепа за работещо мнозинство. Ако не успее, страната ще се готви за четвъртите поред избори от април 2021 г.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ