Бащите ще имат право на 2-месечен отпуск за отглеждане на дете

Бащите ще имат право на 2-месечен отпуск за отглеждане на дете

Бащите ще имат право на 2-месечен отпуск за отглеждане на дете

Бащите да имат право на отпуск в размер до два месеца за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, в случай че не са ползвали прехвърлен от майката (осиновителката) отпуск за отглеждане на дете. Това ще става с гарантирано право на парично обезщетение от държавното обществено осигуряване (ДОО), предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в Кодекса на труда. Законопроектът на Министерския съвет беше приет със 179 гласа "за", 21 "въздържал се", без "против".

Целта на предложените изменения е въвеждане в националното законодателство на изискванията по европейски директиви относно "равновесието между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи".

В мотивите към законопроекта на МС е посочено, че законоустановеното право на бащите (осиновителите) на платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст е възможно да доведе до положително въздействие върху балансираното участие на родителите при отглеждането и възпитанието на детето в семейна среда.

Вносителите посочват, че необходимите средства за изплащането на обезщетение при ползване на отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) ще бъдат за сметка на предвидените разходи за краткосрочни обезщетения със Закона за бюджета на ДОО за съответната година. Предложеният проект на акт не води до въздействие върху държавния бюджет, отбелязват още те.

Депутатите приеха предложенията между първо и второ четене на законопроекта да бъдат направени в срок от три дни.

Парламентът отхвърли други три законопроекта за изменения в Кодекса на труда – два на "Възраждане" и един на ГЕРБ-СДС. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ