Без промяна на парите за майчинство през втората година – остават 380 лв.

Без промяна на парите за майчинство през втората година – остават 380 лв.

Без промяна на парите за майчинство през втората година – остават 380 лв.

Паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и през 2020 г. остава 380 лв. Това записа парламентът в бюджета на Държавното обществено осигуряване, който депутатите приеха на второ четене.

Не бе прието предложението на БСП за 650 лв. обезщетение между първата и втората година. Толкова - 650 лв. искат социалистите да стане и минимална работна заплата през 2020 г.

„Как 380 лв. могат да заместят доходите от труд, които майка получава? Как тогава виждате да се отглежда дете с 380 лв. като 363 лв. е границата на бедност у нас? Предложете атрактивни бонуси като по-кратък работен ден, повече детски градини“, призова Георги Гьоков от „БСП за България“.

Отхвърлено беше и предложението на ПГ „Воля“ обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да е равно на минималната работна заплата за 2020 г.

„Бюджетът на ДОО е насочен към стимулиране на хората да се връщат по-бързо на работа и да не зависят много от социалните плащания“, защити разчетите на правителството новият министър на труда Деница Сачева.

Тя припомни, че кабинетът вече е поел ангажимент всяка година да бъдат заделяни в специален фонд 70 млн. лв. за строеж на детски градини. От тях 22 млн. лв. плюс още други 10 млн. лв. допълнително ще има за покриване от държавата на такси за детски градини за социално слаби семейства. Към малките населени места ще бъдат осигурени и възможности за мобилни услуги.

„Освен това в този бюджет трябва да има баланс между всички интереси, между приходи и разходи“, подчерта министър Деница Сачева. 

Депутатите приеха предложенията на управляващите за промени в Кодекса за социално осигуряване. Съгласно текстовете осигурителят е длъжен да съхранява за срок от 50 години, считано от 1 януари на отчетния период, следващ отчетният период, за който се отнасят, ведомости за заплати, трудови договори, допълнителни споразумения, заповеди за назначаване и други. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ