БСП връща мандата в понеделник

БСП връща мандата в понеделник

БСП връща мандата в понеделник

БСП ще върне неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Това обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова, която по-рано днес събра на лидерска среща председателите на ГЕРБ, ДПС и "Български Възход", но в края на срещата изрази разочарование, че партията й така и няма да успее да събере мнозинство в парламента и заяви, че ще се ходи на избори. 

"Изведохме най-важните приоритети за България и българския народ в тези кризи. В 4 точки. Това са приоритети, които съществуват в програмите и намеренията на всички партии. Търсихме това, което да ни обедини, а не това, което да ни разделя, търсехме решение за излизане от политическата криза. Подходихме различно. Поканихме всички лидери на парламентарно представените партии. Обсъдихме проведените днес разговори и възможните стъпки оттук нататък и решихме да върнем мандата на президента в понеделник. Оставаме отворени за разговори, които са важни за България и за българския народ, с всички", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите. 

Запитана кой ще носи отговорността за това, че няма редовно правителство в 48-ото Народно събрание, Нинова отговори: "Това ще реши българският народ на предстоящите избори. Внушението, че за това би бил виновен третият мандатоносител, който и да е той, е манипулация. Отговорността е преди всичко на първия, на втория и на третия. Но след като не успяват първият и вторият, едва ли отговорността трябва да се носи от третия.

Относно коментарите на "Продължаваме промяната" за евентуална коалиция БСП-ГЕРБ Нинова коментира: "Ние съзряхме такава между ПП и ГЕРБ, и я нарекохме "коалиция на войната", защото гласуваха износ на оръжия за Украйна, нови самолети, удължаване на Бюджета за догодина. Не приемаме етикети, гледайте и съдете за нас по действията, а не по внушенията. Решението на ГЕРБ да не подкрепи правителство на БСП си е тяхна мярка, не се месим в него", каза лидерът на БСП. 

На въпрос не е ли по-логично да се забави връщането на третия мандат, Нинова отговори: "Ние връщаме на президента мандата, в неговите правомощия и отговорности е да задържи работата на парламента толкова, колкото прецени".

На въпрос с каква нагласа ще отиде БСП на избори, Нинова отговори: “Отиваме с чисти, ясни, принципни и последователни позиции по политически въпроси. Ние сме принципна и диалогична партия, но и партия с позиции, и ги отстояваш последователно, независимо от това към кого ни пришиват”.

Относно коалиция с предходните партньори на партията - ПП и ДБ, Нинова каза, че остават “различни по някои въпроси”, но са отворени към разговори с всички по техните четири приоритета.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ