"Демократична България" предлага Пловдивският панаир да стане паметник на културата

Демократична България предлага Пловдивският панаир да стане паметник на културата

"Демократична България" предлага Пловдивският панаир да стане паметник на културата

Депутатите от "Демократична България" предлагат Пловдивският панаир да бъде обявен за паметник на културата, стана ясно на брифинг в Народното събрание. От коалицията са изпратили писмо до министъра на културата проф. Велислав Минеков, с което настояват министерството да предприеме действия да обяви Международен панаир-Пловдив за "паметник на културата - групов от местно значение". 

"Това е практическо действие, което ще прегради възможността за събаряне на палатите за започване на мащабно строителство на 350 дка почти централна градска част, непосредствено до реката", каза Йордан Иванов от ДБ. 

"Повдигаме темата днес тук, защото искаме да се обърнем от това място към политическото ръководство на ГЕРБ и лично към Бойко Борисов. Не правете това. Не участвайте в окончателното харизване на Пловдивския панаир на Гергов в момент, в който се опитвате да убедите и България и международната общност, че сте евроатлантическа сила", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

През 2016 година акциите на държавата са разделени между Пловдив и Варна, 29% може да бъдат купени от Георги Гергов и теренът на панаира да се използва за строеж, алармират от ДБ. 

По думите на председателя на "Демократична България" в Общинския съвет в Пловдив Веселина Александрова над 50% от Международния панаир-Пловдив се предвижда да бъде за Георги Гергов.

"Липса на кворум попречи да се проведе извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив за бъдещето на Международен панаир-Пловдив на 3 януари. На заседанието бе предвидено да се преразгледа решението как да гласува представителят на община Пловдив на предстоящото Общо събрание на акционерите на дружеството "Пълдин Туринвест", насрочено за 9 януари. Основна точка е увеличаване на капитала на дружеството чрез апортирането в него на притежаваните от община Варна 29% от Панаира. След прехвърлянето се очаква делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79,36%, а община Пловдив да стопи своите 25% участие на 20,64 на сто", поясни Александрова. 

От БСП заявиха, че са против Пловдивският панаир да бъде частна собственост.

Депутатът Иван Петков от Левицата припомни, че градската организация на БСП Пловдив се е разграничила от действията на общинските съветници в Пловдив. "Не един път сме информирали пловдивчани, а и днес искаме оттук да заявим ясно, че това са лица, изцяло контролирани от Георги Гергов", добави той. 

Подобен казус имало и във Варна, където съветниците от ГЕРБ гласували да се върнат акциите на Гергов, докато съветниците на БСП били против, уточниха от Левицата. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ