Депутатите върнаха Иван Иванов като шеф на КЕВР

Депутатите върнаха Иван Иванов като шеф на КЕВР

Депутатите върнаха Иван Иванов като шеф на КЕВР

Бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов ще продължи да изпълнява функциите на председател на енергийния регулатор до встъпването в длъжност на нов ръководител, реши парламентът. Предложението дойде от "Има такъв народ", но получи подкрепата на ДПС, ГЕРБ, "Демократична България" и на част от "Продължаваме Промяната". В гласуването не участваха от БСП. От общо 142 гласували, 132 депутати бяха "за", двама бяха "против", а осем "се въздържаха". Депутатите стигнаха до решението след три часа на разисквания, нападки, откровения и обвинения.

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС призова да не се обрисува Иван Иванов "като Наполеон, завръщащ се от Света Елена".

Ива Митева от "Има такъв народ", която е един от вносителите на проекта за решение, посочи, че Иванов е фин човек, който въпреки решението на КС, без акт на Народното събрание няма да влезе в кабинета на председател, защото уважава принципите на правовата държава.

Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" коментира, че ИТН не са поканили Иван Иванов в залата. Дори не знаем той иска ли да е председател на КЕВР, а ще го слагаме на такава позиция, посочи той. Според Ананиев целият този подход някакси не е много обмислен." Чухме хора, които, когато са от тази трибуна, стават големи лъвове, а се оказва, че на коалиционен съвет са мишки и слушат какво им казват. За съжаление, чухме да се говори за правен разврат, нищо не чухме за моралния разврат, който виждаме в коалициите, които се вихрят в Народното събрание", отбеляза Ананиев.

Ако бяхме мишки, ние щяхме да продължим да стоим в коалицията, отговори му Ива Митева от ИТН. Ние бяхме единствената опозиция вътре в коалицията, добави тя.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира: "В продължение на месеци видяхме коалиционен, идеологически и всякакъв друг разпад, днес видяхме и морален". Дотук се стигна, защото мнозинството ви не чуваше всички аргументи срещу безобразното газене на законите и Конституцията, обърна се тя към управляващите.

Иванов бе ибран през 2015 г. и тази година бе заменен от Станислав Тодоров, чието назначеине обаче бе обявено за противоконституционно от КС. В късния следобед вчера парламентарната комисия по енергетика прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на председател на КЕВР. А днес, когато БСП връщаше неизпълнен мандата на президента Румен Радев, държавният глава призова депутатите в 47-ото Народно събрание да проявят отговорност и да намерят решение на казуса с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Според процедурните правила за избор на шеф на КЕВР, приети от комисията по енергетика в НС, предложения за избор на председател на КЕВР могат да се правят от народни представители или от парламентарни групи. Те се внасят в писмена форма до комисията по енергетика чрез председателя на Народното събрание в 7-дневен срок от приемането на тези правила. Предложенията, заедно с приложените към тях документи, се публикуват на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на НС не по-късно от 2 дни преди изслушването.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ