Евакуираха Олаф Шолц в бункер на летището в Тел Авив заради ракетна атака

Евакуираха Олаф Шолц в бункер на летището в Тел Авив  заради ракетна атака

Евакуираха Олаф Шолц в бункер на летището в Тел Авив заради ракетна атака

Докато германският канцлер Олаф Шолц напускаше Израел във вторник вечерта (17 октомври) след посещение, при което той изрази солидарност със страната след терористичната атака на „Хамас“ на 7 октомври, ракетен обстрел от Газа го принуди да се скрие в бомбоубежище, съобщи Euractiv..

Когато Шолц се качи на самолета на път за Египет за планирани срещи в сряда с египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси, „Хамас“ изстреля няколко ракети, което предизвика заповед за евакуация на самолета.

Шолц беше отведен в бомбоубежище, докато членовете на делегацията, които слязоха по-бавно, бяха принудени да легнат на асфалта на летище „Бен Гурион“.

Германските медии съобщиха, че канцлерът е наблюдавал как израелската система за противовъздушна отбрана прихваща една или повече от ракетите от вътрешността на защитената зона на летището.

„Таймс ъф Израел“ пише, че инцидентът е станал в момент, когато Израел е обвиняван за причиняването на опустошителен взрив в болница в Газа. Израелските власти заявиха, че Израел не е отговорен и че ракетата, поразила болницата е на „Ислямски джихад“.

Шолц каза, че Германия категорично осъжда „кръвожадното“ терористично нападение на „Хамас“, което започна войната. Той посочи, че „бруталните атаки срещу невинни цивилни, екзекуциите, убийствата на бебета, отвличанията на жени, мъже и деца и унижението карат кръвта да смрази.“

Той също така заяви, че Израел има право и задължение съгласно международното право да защитава своите цивилни. Отбелязвайки, че сред отвлечените има германски граждани, Шолц каза, че Берлин ще работи за постигането на тяхното освобождаване и освобождаването на всички заложници.

Германският канцлер се срещна за 40 минути в Тел Авив с роднини на германски заложници, задържани от „Хамас“, и заяви, че правителството му ще направи всичко възможно, за да ги спаси.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ