България

Политика

|

Общество

|

ГЕРБ за интерконектора с Гърция: Петков излъга за пореден път

ГЕРБ за интерконектора с Гърция: Петков излъга за пореден път

ГЕРБ за интерконектора с Гърция: Петков излъга за пореден път

ГЕРБ-СДС отхвърли обвиненията на премиера в оставка Кирил Петков, че ГЕРБ не са искали да реализират интерконектора Гърция-България, защото са работили в интерес на "Газпром".

"Кирил Петков излъга за пореден път. Освен че излъга, той опроверга сам себе си. Кирил Петков няма никаква заслуга за изграждането на интерконектора Гърция-България. Проектът стана възможен единствено на усилията на премиера Борисов и ръководените от него правителства", каза на брифинг в парламента Теменужка Петкова от ГЕРБ- СДС по повод днешното изказване на премиера в оставка Кирил Петков за интерконектора. 

Теменужка Петкова напомни за снимки от 8 юли 2022 г., на които Кирил Петков дава началото на междусистемната газова връзка. "Оказва се, че това не е така. Премиерът в оставка призна, че в рамките на днешния ден те са получили Акт 14, а за да бъде въведен в експлоатация този проект, то той трябва да притежава Акт 15 и Акт 16. Кога ще стане това - никой не знае", каза Петкова. 

По думите й, съгласно договора и анекса, които е подписало правителството на ГЕРБ, проектът е трябвало да бъде готов и въведен в експлоатация на 31 декември 2021. И повярвайте ми, ако ГЕРБ управляваше, това щеше да бъде факт, добави тя. "Освен Петков да провали проекта, тъй като не го завърши в рамките на неговия срок, няма нищо повече", каза още Петкова.  

Според нея на брифинга в МС Петков се е опитал да "прикрие собствената си некадърност" за това, че по думите ѝ, правителството не е успяло да реализира проекта. 

"Той си позволи да обвини правителствата на ГЕРБ за това, че ние не сме искали да реализираме този проект едва ли не, за да обслужваме чужди интереси. Хубаво е да си припомним  кой подписа меморандумът с Gemcorp, кои фирми стоят зад Gemcorp и какви капитали. И смятам, че дотук Петков трябва да си е извадил поуките и манипулациите, с които повече от 6 месеца управляваха държавата", добави Теменужка Петкова. 

Петкова нарече „лъжа“ новината за седемте танкера за доставка на газ.

Според Делян Добрев, който също говори на брифинга, "Кирил Петков залага бомби пред служебния кабинет".

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ