Гешев се опря на 4 прессъобщения по случая със снимките от спалнята на Борисов (обзор)

Гешев се опря на 4 прессъобщения  по случая със снимките от спалнята на Борисов (обзор)

Гешев се опря на 4 прессъобщения по случая със снимките от спалнята на Борисов (обзор)

Със скандали, искания за оставка и демонстративно напускане на заседалната зала премина днешното изслушване на главния прокурор в свиканата извънредно антикорупционна парламентарна комисия.

„Прокуратурата не е мълчала по въпроса с разследването на снимките“, беше основната теза, отстоявана от Иван Гешев пред депутатите в комисията. Той беше поканен там  заради новото развитие по случая със снимките на 500-еврови банкноти и златни кюлчета в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Според Гешев от година и половина държавното обвинение и Европейският парламент са в постоянна комуникация по различни теми и цитира датите на прессъобщенията на прокуратурата по случая със снимките. Повод за изслушването стана огласеното в сряда в ЕП писмо от прокуратурата. Тогава чешкият евродепут от ЕНП Томаш Здеховски прочете пред колегите си в Комисията по бюджетен контрол само един пасаж от писмото, обобщавайки, че експертиза е установила, че снимките с пачки и кюлчета са били манипулирани. "Прочетох някъде, че българското общество не е информирано, то се информира при определени законови положения. Наблюдаващите прокурори трябва да я дадат, а не главният прокурор", каза Гешев. Той уточни, че посочената в писмото до Здеховски информация всъщност се съдържа в общо четири прессъобщения на прокуратурата, публикувани през август и декември 2020 г., ноември 2021 г. и февруари тази година. "Тази информация, която аз виждам в тези прессъобщения, не се различава съществено от това, което виждам в медиите", добави Гешев, визирайки споменатито от Здеховски прокурорско писмо в сряда.

Заседанието, което беше излъчвано на живо, тръгна със скандали, заради твърдения, че то е нелегитимно. Депутатите прекараха 30 минути в спор по правилата и в крайна сметка някои от тях напуснаха залата. Главният прокурор обаче започна своето изложение с това, че може да бъде викан само в комисията по правни въпроси, и то не по информация за конкретни дела. "Ще се явявам във всички комисии, защото това е знак на уважение към институцията, която е най-висш орган на парламентарна демокрация", отбеляза той. "Не съм специалист в областта на политиката и журналистиката, понеже ще говорят политици и журналисти. Специалист съм в областта на правото. Мога да кажа, че прокуратурата няма да бъде участник в политически борби", заяви Гешев в началото на експозето си. На няколко пъти той повтори, че има служебен ангажимент и няма да може да остане до края, като обяви, че се изненадва от това, че някой е изненадан от резултата на експертизата. Главният прокурор препрати отговорите към МВР, които били отговорни за разкриването на престъпленията в държавата. Според него вина има и Народното събрание, защото не е дало подходящо инструмент на разследващите - Наказателният кодекс бил от времето на Тодор Живков. Той препоръча на депутатите да питат МВР кой е снимал в спалнята на Борисов, защото "прокуратурата не разкрива лица".

През по-голямата част от времето бяха обсъждани теми, които са встрани от конкретния повод за заседанието като закриването на специализираното правосъдие, разкритията за липсващия държавен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево" и конституционните правомощия на главния прокурор. В края на изслушването Гешев все пак беше попитан от Иво Мирчев от "Демократична България" на какъв етап се намира в момента досъдебното производство за пачките и кюлчетата, претърсвана ли е била премиерската резиденция в "Бояна", както и дали прокуратурата е изследвала IP адреса, от който са били пращани въпросните кадри. В отговор главният прокурор обясни, че той няма правомощия да наблюдава конкретни разследвания.

От пресцентъра на „Демократична България“ /ДБ/ обобщиха в прессъобщение, че през цялото време Гешев е избягвал да отговаря на въпросите на народните представители, затова депутатът от ДБ доц. д-р Атанас Славов с остър тон му припомнил служебните му правомощия. В тях влиза правото да отмени всяко едно постановление на долустоящите прокурори и има пълната власт да преследва на корупцията по високите етажи. "Опитът да се измъкнете от въпросите, като си предавате ролята на неутрален административен ръководител на районна прокуратура в Каспичан, просто не отговаря на реалността", казал Славов. Той посочил още, че Конституционният съд казва, че главният прокурор не е задължен да дава информация по конкретни досъдебни производства, а не, че няма такова право. “Имате пълната власт да дадете отговор на комисията отговори на въпросите, особено по делата от висок обществен интерес, особено за делата под надзора на ЕП и ЕК в рамките на доклада за върховенството на правото”.

Атанас Славов му припомнил и това, че главният прокурор има пълната власт на преследването на корупцията по високите етажи на властта, защото следователите са под негов върховен надзор и ръководство. “Опитите с някакви юридически еквилибристики да се измъквате от тази функция на едноличен ръководител на прокуратурата просто не може да продължават повече. Това става ясно и от последния доклад на ЕК”, коментирал Славов.

„ Г-н Гешев, кога ще си подадете оставката“?  С този въпрос на народния представител от ДБ Антоанета Цонева на практика приключи изслушването на главния прокурор в антикорупционната комисия в парламента. След този въпрос Гешев се ядоса и напусна заседанието. "Няма да подам оставката, но ще си тръгна", каза той на излизане.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ