Карадайъ: Стига болшевишки прийоми, президентът час по-скоро да насрочи нови избори!

Карадайъ: Стига болшевишки прийоми, президентът час по-скоро да насрочи нови избори!

Карадайъ: Стига болшевишки прийоми, президентът час по-скоро да насрочи нови избори!

Президентът час по-скоро да насрочи предсрочни парламентарни избори, призова председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от парламентарната трибуна. От Движението реагираха остро срещу решението на БСП, огласено днес по обед от лидера на партията Корнелия Нинова да задържат мандата за съставяне на правителство поне до средата на август с обяснението, че е нужно технологично време за назначаване на процедура и избор на нов шеф на КЕВР. Карадайъ определи бавенето на мандата като „болшевишки прийоми“. Докато Карадайъ четеше декларацията Корнелия Нинова напусна пленарна зала.

Държавата е на ръба на пропастта, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС. В разгара на световна енергийна криза, когато доставките на горива са блокирани, а Брюксел зове да пестим 15 процента от газа, България остана без най-важния си регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), посочи той. "Оказа се, че както цялата "власт на промяната", и КЕВР е зачената в грях и лъжа, председателят ѝ е избран в нарушение на Конституцията, така както, прегазвайки основния закон на страната, Кирил Петков влезе в Министерския съвет, за да употреби властта в интерес на себе си и приятелския си кръг", коментира председателят на ДПС.

Незаконните решения станаха основен закон, каза още той и посочи, че КЕВР е нелегитимна, но определя шоковото поскъпване на ток, газ и вода. Вместо премиерът в оставка да е в парламента да търси изход от патовата ситуация, той отиде в Азербайджан да договаря газ, без кабинетът да е обявил каквато и да е стратегия за решаване на енергийната криза, отбеляза Карадайъ.

"Енергетиката е в колапс, бизнесът в ступор, хората - в ужас как ще вържат двата края", обобщи още лидерът на ДПС. Планът за възстановяване не само буксува, защото не написахте законите, но и ще бъде орязан най-вероятно с още един милиард заради скандалната ви сделка с офшорката Gemcorp, обърна се той към управляващите.

България вече е в тежка политическа криза, посочи още Мустафа Карадайъ. По думите му белезите за това са, първо, че "има министри, няма власт, всеки член на кабинета спасява собствената си кожа". Преговорите за кабинет изкуствено се протакат, не за да се определят приоритети, а да се приемат нови репресивни органи преди избори, посочи на второ място той. "За всички е ясно каква ще бъде новата роля на Бойко Рашков в КПКОНПИ и чия бухалка ще бъде там, естествено, пак в нарушение на Конституцията и законите на страната, защото това беше условието изобщо да се водят преговори за съставяне на правителство с третия мандат", каза Карадайъ.

Според него Народното събрание е изчерпано от съдържание, защото, вместо да решава проблемите на хората и бизнеса, във фокуса на дневния му ред са завладяване на репресивните органи на държавата за лична употреба срещу опонентите по време на предстоящите предсрочни избори.

Изходът е само един и ние от ДПС ясно го заявихме - незабавно разпускане на 47-ото НС и предсрочни избори наесен, а не, както днес чуваме, с болшевишки прийоми от времето на правителството на Жан Виденов да задържат властта, както тогава се казваше - до кръв, заяви председателят на ДПС. "Дори и четворната болшевишка коалиция отново да излъчи правителство, неговият живот ще бъде не повече от шест месеца", смята той. Призоваваме президента да приложи Конституцията, като се съобрази с решение №20 от 1992 г. на Конституционния съд, и час по-скоро да насрочи предстоящите предсрочни парламентарни избори, заяви в заключение председателят на ДПС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ