Караджов за спрените обществени поръчки за ремонт на пътища: Не ги отмени АПИ, а КЗК

Караджов за спрените обществени поръчки за ремонт на пътища: Не ги отмени АПИ, а КЗК

Караджов за спрените обществени поръчки за ремонт на пътища: Не ги отмени АПИ, а КЗК

Не Агенция "Пътна инфраструктура" отмени обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане на пътищата. Те са отменени с 6 последователни процедури на Комисията за защита на конкуренцията в резултат на обжалване на самата конкурсна документация. Тези процедури изобщо не са могли да стигат до подаване на оферти, нито до избор на изпълнител, заяви на брифинг регионалният министър в оставка Гроздан Караджов. Думите му са по повод изказването на зам.-министъра на финансите Андрей Цеков, който обяви, че държавата ще бъде лишена от пътно поддържане за следващите 6-7 месеца.

Караджов обясни, че от КЗК са отменили процедурите с мотиви, че "условията, които са посочени, са изключително рестриктивни и в полза единствено и само на държавата". "В случая сме защитили държавния интерес, което според КЗК е прекомерно и нарушава правилата на конкуренцията", добави той. 

Според Караджов виновен за тези рестриктивни условия е премиерът в оставка Кирил Петков, защото в "неговия кабинет е било настоявано да има максимални рестрикции". 

Очевидно вече сме в предизборна кампания, след като ПП се упражняват върху пътища. Това е добре познатия рефрен на тяхното предизборно говорене, каза Караджов и попита защо министър-председателят контролира плащанията към АПИ и кой има интерес от това.

"Как се стигна до тези рестриктивни условия и кой е виновен", попита Караджов и отговори на въпросите си. "Виновен е Кирил Петков. Точно в неговия кабинет с експерти от АПИ, когато те настояваха да има максимални рестрикции. Ето го резултатът от това министър-председателят да се меси непрекъснато в начина, по който се провеждат обществените поръчки на АПИ и изобщо в изразходването на парите на АПИ. Този нездрав интерес предполагам, че ще придобие по-реални очертания и защо към днешна дата министър-председателя контролира плащанията към АПИ и кой е кръгът около него, който има интерес от този контрол", посочи регионалният министър в оставка. 

По думите му, след 30 септември пътищата няма да могат да се поддържат. Няма да има дори аварийни ремонти. "Договорите се прекратяват автоматично на 30 септември. Тоест на кого да ги възложите. А да възлагате без договор - отивате направо при прокурора. Кой е този смелчага, който ще тръгне да възлага при опасност от наказателно преследване?", заяви Караджов.

Регионалният министър в оставка призова в оставащите последни дни на Народното събрание да се премахне датата 30 септември и дотогава да се преговаря със фирмите да вършат работа по пътищата до избирането на нови изпълнители. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ