Комисия в парламента на РСМ реши българите да бъдат вписани в Конституцията

Комисия в парламента на РСМ реши българите да бъдат вписани в Конституцията

С 10 на 7 гласа Комисията по конституционни въпроси в македонския парламент прие българите и други пет националности да бъдат вписани в основния закон на югозападната ни съседка. Условието за българите е едно от задължителните Скопие да продължи преговорите за влизане в Европейския съюз.

Предстои конституционните промени да влязат в пленарната зала на македонския парламент на 18 август. Засега е ясно, че управляващите нямат необходимото мнозинство от 2/3 в 120-членния парламент, за да бъдат приети поправките. Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ твърди, че няма да подкрепи промени под българска диктовка. 

Опозицията в Република Северна Македония само преди дни отново потвърди резервите си, че дори след промяна на Конституцията преговорният процес с ЕС може да започне заради "изнудването" от страна на България. Депутатът от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи Антонио Милошоски заяви на 18 юли след разговори с министрите по европейските въпроси на Германия, Полша и Франция, че неговата партия казва "да" на ЕС, но "не" на изнудването от страна на България. По думите му няма никаква сигурност, че процесът на евроинтеграция няма да бъде блокиран отново и отново заради ирационални въпроси, които България очевидно все още има към Скопие, смята Милошоски.

След днешното гласуване председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова заседанието на парламента за конституционните промени да бъде свикано възможно най-скоро.

"Не чакайте пленарното заседание до 18 август, насрочете го за утре и ако правителството няма мнозинство от две трети за конституционните промени, парламентът да бъде разпуснат и да се свикат избори", заяви той Мицкоски.


 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ