Намаленията за ученици и пенсионери за пътуване в обществения транспорт ще влязат в сила от 1 февруари

Намаленията за ученици и пенсионери за пътуване в обществения транспорт ще влязат в сила от 1 февруари

Мярката за обществения транспорт категорично влиза в сила от 1 февруари. Това обясни в ефира на БНТ зам.-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов.  

Коментарът му идва по повод решението на Министерския съвет, който отпусна 100 млн. лева за субсидиране на обществения транспорт. Картите за градски транспорт в цялата страна ще поевтинеят за пенсионери и учащи, а за децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни. Увеличават се отстъпките на картите за градския транспорт на пенсионерите от 20 на 40%, а ученическите от 20 на 70 на сто. 

По думите на Найденов, тази мярка показва, че може да се намери механизъм, с който да се финансира общественият транспорт без да струва една стотинка на данъкоплатците и без да е пряко засегнат държавният бюджет.

Според Найденов, се очаква общините, които пряко ще прилагат тази мярка, да могат да се възползват от тази възможност, защото сумата е впечатляваща в размер на 100 милиона лева. 

"Фокусът е към всички уязвими групи, ще бъдат дадени указания на общините, има достатъчно оперативно време да се организират как ще бъдат разпределени средствата", допълни Николай Найденов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ