Очаква се последният работен ден на 47-ото Народно събрание

Очаква се последният работен ден на 47-ото Народно събрание

Очаква се последният работен ден на 47-ото Народно събрание

Днес се очаква да е последният работен ден на 47-ото Народно събрание, пише БНТ.

Предварително гласуваният дневен ред  предвижда първо четене на промените в закона за обществените поръчки.

В дневната програма се очаква извънредно да бъдат включени поправките в закона за здравето, с която се забранява продажбата на райски газ на непълнолетни, в това число и в интернет.

За днес е предвиден и редовен парламентарен контрол.

Депутатите се очаква да заседават за последно в рамките на 47-ото Народно събрание, тъй като съгласно парламентарния правилник от 1 август - понеделник, са в лятна ваканция, освен ако не решат удължаване на работата на парламента.

С оглед на върнатия трети и последен мандат за съставяне на правителство обаче се очаква и указа на президента за разпускане на парламента.

Днес депутатите се очаква извънредно да обсъдят промените в закона за здравето, които да сложат край на продажбата на райски газ на деца, в опит да се минимизират рисковете за здравето на непълнолетните.

Председателят на парламентарната здравна комисия Антон Тонев от ПП увери:

"Всички партийни групи ще подкрепят така предложения законопроект, който предвид изборната ситуация, предвид това, че е лято и децата са основно по такива мероприятия и заведения, сега е моментът. Ако се стигне до още един такъв случай в "Пирогов", цялата отговорност би била наша".

Депутатите ще обсъдят и измененията в закона за обществените поръчки, внесени поотделно  от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Първите създават правна възможност за изменение цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация, като се предвижда индексацията на цените по договорите да се извърши по методика, одобрена от Министерския съвет.

От ДБ предлагат прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се използват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти.

В предвидения последен парламентарен контрол на въпроси ще отговарят вицепремиерите в оставка Борислав Сандов и Гроздан Караджов и министрите в оставка - Александър Николов, Теодора Генчовска и Драгомир Заков.

Очаква се още бюджетната комисия в парламента да обсъди актуализация на бюджета на Здравната каса. С нея се предвиждат допълнителни 6 милиона и 100 000 лева, които да осигурят допълнителен финансов ресурс за кадрово обезпечаване на касата. Сумата обхваща увеличаването на щатната бройка на ведомството. Законопроектът е на ГЕРБ и е внесен вчера - ден преди очакваното последно заседание на настоящия парламент.

По традиция в последния ден на всеки парламент се представят заключителни изявления от парламентарните групи и депутатите се събират на обща снимка.

47-ото Народно събрание просъществува близо осем месеца, като първото му заседание беше на 3 декември миналата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ