Радев наложи частично вето върху промени в Закона за енергетиката

Радев наложи  частично  вето върху  промени в Закона за енергетиката

Радев наложи частично вето върху промени в Закона за енергетиката

Президентът Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане част от промените в Закона за енергетиката, приети от Народното събрание на 12 януари. Това съобщиха  от прессекретариата на държавния глава.

Радев връща за повторно обсъждане само параграф 24, тъй като той не е в съответствие с регламент на ЕС.  В мотивите към ветото се казва, че измененията не гарантират съответствие с общоевропейската уредба и се препятстват нейните социално-икономически ползи в България.

Въпросната разпоредба в  закона отлага вече въведеното в България задължително балансиране за 15 минути и връща сетълмента, извършван на времеви интервал от един час.

"Ако периодът на сетълмент не е максимално близо до часа на доставка, резултатът ще е по-неточно прогнозиране от страна на търговските участници и отчитане на по-високи количества търговски небаланси. Така операторът ще реализира по-високи разходи за регулиращи мощности и може да се стигне до намаление на водните запаси в големите язовири. Увеличението на разходите за регулиране на оператора ще доведе, според мотивите, и до по-висока цена на балансиращата енергия, което ще бъде с неблагоприятен финансов ефект за потребителя. Търговският износ и обменът на електрическа енергия с други държави също ще бъдат засегнати", се казва в мотивите към  ветото. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ