Радев: Украйна настоява да води тази война, но сметката се плаща от цяла Европа

Радев: Украйна настоява да води тази война, но сметката се плаща от цяла Европа

Крайно време е да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна и за нашето отношение към нея. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който присъства на събора на Рожен. 

"Украйна настоява да води тази война, но сметката се плаща от цяла Европа. Тази война има много измерения, не само военно, а и икономическо, социално, политическо. Тя е заплаха и риск за цяла Европа", заяви той.

За съжаление, изтъкна Румен Радев, точно в такива критични времена българските управляващи нямат собствено мислене, мнение и позиции. "Трябваше ли големите държави членки във Вилнюс да заявят, че ускореното приемане на Украйна в НАТО в момента е абсолютно неприемливо, за да започнат най-сетне и нашите управляващи да сменят позицията си?", попита президентът.

И още "дали България трябва да чака освен министъра на отбраната на Великобритания, който заяви, че не може страната му да бъде склад за въоръжените сили на Украйна, да чакаме и други министри на отбраната да го кажат, за да спрат нашите управляващи да гледат на българските въоръжени сили като склад за въоръжените сили на чужда армия?!"

"Нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че изпращайки военна помощ, те повишават нашата сигурност. Напротив, всички виждаме, че този конфликт се задълбочава, жертвите стават повече. Колкото повече оръжие поглъща, толкова повече загинали хора и разрушения ще има", добави Радев. 

Относно разпределението на комисиите в парламента президентът коментира, че е очевидно, че "циничният сценарии от записите е в ход, а формулата е много проста - власт срещу легитимация за сметка на измамения български избирател." 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ