След парламента Виктория Василева напуска и „Има такъв народ“

След парламента Виктория Василева напуска и „Има такъв народ“

След парламента Виктория Василева напуска и „Има такъв народ“

Не смятам, че вече има какво да дам на този политически проект. Това заяви пред БНТ Виктория Василева, като обяви, че е подала оставка и от поста главен секретар и като член на „Има такъв народ“.

Вчера парламентът прекрати правомощията Василева, която е сред създателите на ИТН и зам.-председател на парламентарната група, след като преди седмица тя депозира оставката си като народен представител.

„Това, което трябваше да свърша, го направих по най-добрия възможен начин, според мен. Оттук нататък ще се види доколко тази партия е жизнена. Когато човек тръгне да се занимава с подобни неща, това не означава, че той се омъжва за тях. Мисля, че е крайно време да отстъпя назад, за да може тя да поеме по собствен път“, каза Василева.

„Има и огорчение и разочарование, цялата гама от чувства, но това са много лични неща, не мисля, че трябва да занимавам широката публика. Смятам, че не е почтено и човешко, когато си бил рамо до рамо с едни хора и си се борил с тях, в момента в който си усетил, че това не е твоето място - да започнеш да плюеш. Никога няма да сляза на това ниво и да започна по същия начин, по който правят много други хора. Няма да тръгна да портя колегите и приятелите си. Каквото съм сметнала за правилно - това съм направила“, добави тя.

Василева заяви, че уважава мотивите на отцепниците от ИТН, дори и да не ги приема.

„Никога не съм се срамувала от нищо, което съм казала или направила. Има една френска поговорка - който се оправдава, се обвинява - нито имам за какво да се оправдавам, нито за какво да се обвинявам. Не съжалявам за нито един миг, прекаран в сградата на Народното събрание, защото всеки един ден е бил изпитание, но и урок – нещо, което ми е помагало да надграждам себе си“, каза тя.

Василева заяви, че може би най-голямата илюзия, с която се е разделила е, че сме способни да се учим от грешките си.

„Това с човешките илюзии е нещо странно, защото ако се замислите, илюзиите човек си ги създава, когато започва да приема желаното за реално. Може би, когато твърде много вярваш в нещо и твърде много се опитваш да го направиш по-най-добрия начин, започваш сам да си създаваш тези илюзии. За това сме си виновни самите ние“, каза тя.

Тя коментира, че една от причините да се отдръпне е фактът, че идеите от референдума не се случиха.

Виктория Василева заяви, че няма покани от други политически проекти и конкретно партията на бившия служебен премиер Стефан Янев.

Тя каза, че е разговаряла нееднократно с Кирил Петков, включително в парламента

„Разговаряли сме на общи теми, без конкретика. Нищо не ми е обещавал. Казвала съм му в очите неща, които считам, че са много груби грешки от страна на ПП и той ги е приел. Не ме е търсил да убеждавам колеги. Може би е разбрал, че чрез мен това няма как да се случи. Така си го обяснявам аз", заяви Василева.

Тя каза, че е първи за намерението и да напусне парламента и ИТН са разбрали от парламентарната и група по време на заседание, което се е провело една или две седмици преди тя да подаде оставка.

„Абсолютно всеки един от членовете си каза честно и откровено всичко, което го притеснява и всичко, което мисли. Тогава им показах подготвената оставка, за да избегна всякакви спекулации и интерпретации, и казах, че ще я подам, когато изпълня ангажиментите си към ИТН. Тогава предстоеше гласуването на бюджета и се отиваше към вот на недоверие“, обясни тя.

Василева каза, че не е говорила със Слави Трифонов.

„Нямам представа какво мисли. Сигурно има мнение. Той е човек, който има мнение по всички въпроси. Не знам защо не ме е потърсил. Може би е решил, че ще уважи моето решение такова, каквото е", коментира Василева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ