Финансовият министър обеща базов бюджет за 2023 г, който да ползва следващият кабинет

Финансовият министър обеща базов бюджет за 2023 г, който да ползва следващият кабинет

Финансовият министър обеща базов бюджет за 2023 г, който да ползва следващият кабинет

Основен приоритет на Министерството на финансите е осигуряване на средства за произвеждане на изборите за парламент, гарантиране на ликвидност и събираемост на приходите, за да се гарантира изпълнението на бюджета. Това заяви пред журналисти служебният министър на финансите Росица Велкова, която на официална церемония пое поста от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев. 

Ще съставим базов бюджет за 2023 година, който може да ползва следващият кабинет. Ще продължим с плана за въвеждане на еврото. Ще разчитам на екипа на министерството на финансите и на неговите структури за изпълнението на нашите задачи, добави Велкова.

От думите й стана ясно, че за намиране на средства финансовото министерство ще разчита както на вътрешния пазар, така и при излизане на международните пазари.

Досегашният финансов министър Асен Василев обясни, че международни консултанти са препоръчали държавата да не емитира дълг на пазарите в чужбина. По думите му, следващият прозорец, в който страната може да емитира дълг в чужбина, ще е през септември.

"Росица Велкова работи в най-тежкия ресор – съставянето на бюджета, и познава състоянието на хазната по-добре и от мен. Много се радвам, че такъв министър на финансите ще има през следващите няколко месеца. Държавният резерв е 8,5 млрд. лева, излишъкът в бюджета е 1,5 млрд. лева. Ние бяхме 24-та държава, представила Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК, но ще сме 15-та държава, която може да получава средства", допълни Василев.

Бюджетните приходи вървят добре, посочи Асен Василев. През последната година успяхме да направим широка социална програма, да постигнем сериозно увеличение на доходите на пенсионерите, без това да доведе до допълнителен дефицит на бюджета и още държавни дългове. Сега държавният дълг е с 2 милиарда лева по-малко от момента, когато поехме управлението. Това показва, че данъците могат да работят за всички, каза Василев.

Най-много се гордея, че можахме да направим социална програма и въпреки тежката криза държавните финанси са по-стабилни, отколкото преди и с предвиден бюджетен дефицит, който ни позволява да влезем в Еврозоната. Средствата от данъците да стигат до всички българи, се разбра, че е възможно, а не само да малко група фирми, каза Василев в отговор на журналистически въпрос. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ