Парламентът прие правилата за избор на шеф на Антикорупционната комисия

Парламентът прие правилата за избор на шеф на Антикорупционната комисия

Парламентът прие правилата за избор на шеф на Антикорупционната комисия

Със 136 гласа "за", 36 "против" и без "въздържали се" депутатите одобриха правилата за избор на нов шеф на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Против гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС.  Гласуваният регламент е част от т.нар. антикорупционно законодателство, чието приемане, както и избиране на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ е основното условие на "Продължаваме промяната" за подкрепа на ново правителство с мандат на БСП в рамките на този парламент.

Депутатите запазиха изискването срокът за внасяне на номинации да е до 14 дни от приемането на правилата, въпреки предложенията в предварителните разисквания този срок да бъде съкратен на пет дни. Кандидатите ще се предлагат от народните представители. При окончателното гласуване отпаднаха предложенията, направени от различни политически сили за възрастови ограничения при номиниране на кандидати, за съобразяване на избора с предоставени удостоверения за психическа годност и за деклариране на непринадлежност към репресивния апарат до 1989 година

Гласуването беше предшествано от близо петчасови дебати и спорове по различните предложения за процедурните правила. Михал Камбарев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" предложи съкращаване от 14 на 5 дни на срока за внасяне на предложения за кандидати за председател на КПКОНПИ. Предложенията за кандидати да се правят в писмена форма в деловодството на Народното събрание до КПКОНПИ, предвиждат обсъжданите текстове. Темата обаче предизвика спорове, предава БТА. 

Още в началото на заседанието Александър Нестеров от ДПС поиска точката да отпадне от дневния ред. Той се аргументира с това, че няма логика да се приемат правила за избор на председател преди приемането на новия антикорупционен закон.

Нестеров направи няколко предложения, едно от които е кандидатът да не е над 65-годишна възраст. Той поиска сред документите при кандидатиране да се прибави и „удостоверение за психическа годност“. Според него трябва да се види и дали срещу кандидата има проверки в КПКОНПИ.

От опозицията смятат, че се правят правила за определен човек. От ДПС и ГЕРБ-СДС припомниха, че премиерът в оставка Кирил Петков е заявил, че вътрешният министър в оставка Бойко Рашков ще е номинацията за председател на КПКОНПИ.

Маноил Манев от ГЕРБ-СДС поиска кандидатът да предостави декларация, че не е бил подлаган на процедура по отнемане на допуск до класифицирана информация. 

По темата с възрастта на кандидатите за председател на КПКОНПИ, Емил Георгиев  от "БСП за България" припомни на депутатите на колко години са президентите на САЩ и на Италия. 

"Примерът с президентите на САЩ и Италия аз разбирам само по един начин - след като получите подкрепата да изберете Бойко Рашков, вие ще предложите предсрочни президентски избори, за да го изберете и за президент", заяви на свой ред председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Наложи се на няколко пъти временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов да приканва депутатите да коментират само процедурните правила, а не конкретни имена за председател на антикорупционната комисия. 

Михал Камбарев от ПП каза, че няма нужда от политически коментари. "Всяко обсъждане на кандидатури е извън темата, всяко изгубено време е неуважение към българските граждани", коментира той.

Александър Ненков от ГЕРБ-СДС заяви, че правилата нямат смисъл, защото кандидатът вече е ясен. 

"Дори да е имало някакви съмнения за кандидатурата на Бойко Рашков, те бяха опровергани и всъщност ние разбрахме, че това е най-добрият кандидат в момента, в който Десислава Атанасова излезе и каза - ако приемете кандидатурата на Бойко Рашков, обявявате война на ГЕРБ. Вижте Ненков, нашата заявка винаги е била, че ние обявяваме война на това, което представлява ГЕРБ", отвърна Искрен Митев от ПП.

В хода на дебата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предложи срокът за подаване на предложенията да бъде "веднага след" приемането на правилата. Той каза, че от ДПС са готови още днес, ако се гласуват текстовете, да предложат "достоен, умен, красив, съвестен, почтен, свободен, отговорен, морален, независим човек, който ни припомни комунистическите методи и се казва Бойко Рашков".

Според Десислава Атанасова депутатите могат още сега да изпълнят слогана "нулева толерантност към корупцията", като приемат в проекта на решение освен за председател на КПКОНПИ Бойко Рашков да бъде избран и за министър-председател, главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), за член на ВСС, председател на Сметната палата, както и за член на Конституционния съд. 

Настимир Ананиев от ПП заяви, че от изказванията на ГЕРБ-СДС и ДПС "лъха страх". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ