Въвеждат от 2024 г. задължителна съдебна медиация по определени дела

Въвеждат от 2024 г. задължителна съдебна медиация по определени дела

Въвеждат от 2024 г. задължителна съдебна медиация по определени дела

От 1 януари 2024 г. се въвежда задължителна съдебна медиация по определени граждански и търговски дела. Това стана с приемането на първо четене на промени в Закона за медиацията.

Процедурата по съдебна медиация ще се осъществява от един или повече медиатори, вписани в списъка на медиаторите към Съдебен център по медиация освен ако не бъдат посочени по общо съгласие на страните. Спорещите страни ще бъдат задължени да участват в среща с медиатор, но не и да постигнат споразумение, предава БНР. 

Предвижда се процедурата по медиация да се провежда след приключване на размяната на книжа, в определен от съда срок, който не може да бъде по-дълъг от три месеца, като съдебното дело няма да се спира. При неизпълнение на разпореждане на съда за провеждане на медиация, на страната ще бъде налагана санкция. 

Препращане на спор към медиация може да се извърши еднократно. За да започне процедурата обаче, трябва да има разпореждане на съда. Предвижда се и създаване на съдебни центрове за медиация.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обясни кои дела ще бъдат засегнати от промените. "Това са разводите по чл. 49 от Семейния кодекс, разрешаването на спорове относно упражняването, разпределяне на ползване на собствената вещ по Закона за собствеността, парични вземания по същия закон, делбата и други дела, които много често се проточват в съдилищата без особен успех", обясни Зарков.

Законопроектът е част от законодателния пакет, заложен в Националния план за възстановяване и устойчивост. Депутатите приеха срокът за предложения между първо и второ четене да бъде три дни.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ