Държавата ще търси предоговаряне на ангажиментите по Плана за възстановяване

Държавата ще търси предоговаряне на ангажиментите по Плана за възстановяване

Държавата ще търси предоговаряне на ангажиментите по Плана за възстановяване

Ще трябва да търсим предоговаряне и олекотяване на ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост за тази и следващата година, заяви днес в Перник вицепремиерът Атанас Пеканов. По думите му в Европа се дискутира как да се отговори на променената геополитическа ситуация чрез нов механизъм. Най-напред трябва да бъде приет регламент, рамкиращ начина на водене на преговорите, посочи Пеканов. Според него най-трудните поети ангажименти са всяка година да има намаляване на емисиите от въглищните централи.

"Дългосрочно смятам, че Европа продължава да държи на "Зелената сделка" и трябва да се постигнат дадени цели. Краткосрочно обаче тази и следващата година това ще е много трудно, защото от една страна е нереалистично толкова бързо да се случи, от друга България печели от въглищните си централи и няма как те да бъдат затворени в този момент.", каза Пеканов, цитиран от БТА. 

Вицепремиерът съобщи още, че до края на месеца ще бъдат отворени процедурите за възобновяеми енергийни източници на покривите както за малки и средни предприятия, така и за домакинствата.  Той припомни, че за соларните инсталации на покривите на къщите на гражданите са предвидени 200 млн. лв. 

Вицепремиерът  Пеканов присъства на официалната церемония по откриването на интегрирания градски транспорт на Перник. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г.", съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Той е на обща стойност 10 216 495,00 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 6 552 227,05 лв. Според Пеканов чрез подобни проекти се вижда европейската помощ, която достига до хората.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ