България

Политика

|

Общество

|

Зарков: Кризи има често, но рядко са с такава дълбочина

Зарков: Кризи има често, но рядко са с такава дълбочина

Зарков: Кризи има често, но рядко са с такава дълбочина

Цялата тази буря в чаша от последните дни ми се струва излишна. Това заяви bTV служебният министър на правосъдието Крум Зарков по отношение на позицията на БСП за неговото и на още двама души от левицата участие в служебното правителство.

В декларация БСП вчера се разграничи от тримата министри в кабинета „Донев“, които са членове на партията, но не ги изключи.

„Става дума за едно неразбиране или недоразумение, меко казано което ме учудва, защото го чувам от хора, които имат голяма политическа грамотност. Някои от тях са юристи. Служебното правителство се различава от редовното от това, че то не е партийно – няма нужда някой да казва, че не носи отговорност за хората в него, тъй като така е по дефиниция, дори бих казал по Конституция, президентът се нагърбва с тази роля заради провала на политическите сили да формират редовно правителство и тя е ограничена във времето“, коментира Зарков.

„В този смисъл няма и не може да има представители на БСП или на която и да е друга партия в него, но може и винаги е имало хора от различни политически сили, които да допринесат със своята експертиза“, добави той.

Зарков каза, че нито той, нито останалите министри социалисти, областни управители и зам.-министри не са нарушили с нищо устава на БСП, който няма отношение към служебното правителство.

„За мен политиката винаги е била начин, по който да приобщаваш, а не да се разграничаваш“, добави той.

Министър на правосъдието заяви, че не имал колебание дали да приеме поста. Приел е след „беседа“ с президента Румен Радев и назначеният от него за служебен премиер Гълъб Донев.

„Тази беседа и начина, по който Донев и Радев я проведоха, ме убеди, че те знаят какво с става и какво трябва да се направи. Със спокойствие и компетентност, която рязко контрастират с истерията, която характеризира българския политически живот“, уточни социалистът.

Зарков заяви, че президентът Радев е заяви нещо, което е очевидно, а именно, че има големи проблеми в сферата на енергетиката и че тлее сериозно социално-икономическо напрежение.

„Не си представям как може да бъде оспорено. Шофьорът на таксито, което ме докара дотук, ми каза каква е цената за килограм метан и как едва връзва двата края. Това е нещо, което е публично известно“, коментира той.

„Кризи има и тук трябва да се направи важно разграничение – кризи често има, но такава дълбочина рядко се случва. Ролята на служебното правителство според президента Радев и според Гълъб Донев е не да се тръшкаме, а да работим, така че да има резултати, които да смекчат тези кризи по възможно най-добрия начин“, добави Зарков.

Според него България има шанс за пробив в Шенген през есента.  По думите му това е въпрос, по който може да се направи сериозен пробив без работещ парламент.

Служебният министър на правосъдието обмисля и да се обърне към Конституционния съд с тълкование по няколко въпроса. Един от тях е правомощията на главния прокурор Иван Гешев. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ