Заседанието на комисията за Gemcorp се провали

Заседанието на комисията за Gemcorp се провали

Заседанието на комисията за Gemcorp се провали

Заседанието на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с Gemcorp и IP3 Corporation се провали заради неявяване на поканените за изслушване, предава БНР.

Премиерът в оставка Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов са в Азербайджан на официална визита, а финансовият министър и вицепремиер Асен Василев изпрати писмо, че не може да се яви заради неотложни ангажименти. Следващото заседание ще се проведе във вторник, от 12 часа.

Меморандумът беше подписан през март, но скоро след това се появиха съмнения за руска връзка в ръководството на "Джемкорп" и това е отбелязано в доклад на ДАНС. 

"Има съмнение за това, че има руски капитали, които стоят зад Gemcorp. От доклада на ДАНС и от информацията, която ние имаме от председателя на ДАНС, има основания за подобни притеснения", коментира пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на "Демократична България" Ивайло Мирчев след заседанието на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с Gemcorp и IP3 Corporation. Според Мирчев правителството направи правилна стъпка меморандумът да бъде развален, предава БТА.

Той коментира, че няма информация дали има опасност България да загуби нещо чрез арбитражна клауза, защото става дума за меморандум. Според него в Министерския съвет все пак трябва да дадат становище по темата за арбитражната клауза. Ако се окаже, че има проблем, който носи отговорност, трябва да я поеме. Той уточни, че във Временната комисия не са правели анализ на самия меморандум.

"Искрено се надявам в Министерски съвет да бързат с прекратяването на меморандума, за да няма последици за България. Има информация, че в рамките на "Мини Марица Изток" са работели по този меморандум, но те не са проверени все още", допълни Мирчев.

Десислава Трифонова от ПГ на ГЕРБ - СДС заяви, че има информация, че при прекратяването на меморандума има арбитражни клаузи с арбитраж Париж, което може да доведе до някакви правни последици за държавата. Дали Министерски съвет е извършил правен анализ и как "от вторник за сряда реши изведнъж да го прекратява", Трифонова не може да коментира. Според нея, решението на МС е взето на оперативно заседание, за да не може обществото да види какво съдържа това решение.

"Има много офшорки в Gemcorp на много различни острови. Има установени взаимовръзки вътре в самия меморандум. Дали има наличен руски капитал, е най-малкият проблем", счита Трифонова. По думите й, прекратяването на меморандума е станало, защото управляващите искат да скрият нещо от него. Тя посочи, че първото нещо, което искат да се скрие, е лицето, което е довело Gemcorp в България. Второто е с какви капитали е свързана Gemcorp. "Искат да се прекрати цялата проверка", смята депутатът от ГЕРБ - СДС. 

Десислава Трифонова отбеляза, че от ГЕРБ - СДС искат да се разбере кой взе комисионните от този меморандум, подписан, защото "цялата енергетика е в него". Според нея комисионни има и те са в офшорките. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ