Британски учени манипулирали доказателства за глобалното затопляне под натиска на правителството и спонсорите си

Британски учени манипулирали доказателства за глобалното затопляне под натиска на правителството и спонсорите си

Британски учени манипулирали доказателства за глобалното затопляне под натиска на правителството и спонсорите си

В мрежата изтекоха над 5000 документа, доказващи, че учени са манипулирали общественото мнение, като са променяли или укривали данни за ролята на човека в глобалното затопляне. В публичното пространство излезе кореспонденцията на изследователи от британския университет „Ийст Англия”, които и преди бяха мишена за обвинения, че подменят доказателствата за глобалното затопляне, предаде в. „Дейли мейл”.

Документите показват, че под натиска на правителството учените са задържали доказателства за това, че индустрията и съвременния начин на живот утежняват проблемите с климатичните промени. Били са публикувани даже научни трудове, в които съзнателно са привеждани фалшиви данни, целящи да замажат очите на обществеността.

В скандала са замесени и държавните чиновници от Департамента за опазване на околната среда, храните и земеделието (Defra). В един от изтеклите имейли четем, че техен чиновник е инструктирал учени климатолози да представят „силно послание” в съгласие с правителствената политика.

Един от служителите на Defra, пожелал да остане анонимен, заяви пред британското издание: „Не мога да ви кажа какви огромни политически интереси са вложени в тези проекти. Политиците искат да представят собствена версия на ситуацията и се нуждаят от силно послание, което да не ги кара да изглеждат като глупаци.”

Професор Фил Джоунс от Центъра за климатични проучвания заяви, че разкритията не почиват на реални факти. И все пак един от имейлите, написан от самия него до Международния панел за климатични промени (IPCC), гласи: „Работата, която сме вършили в миналото, зависеше от финансирането, което получавахме и това трябва да бъде добре прикрито. Вече съм говорил с основния ни спонсор [Енергийния департамент на САЩ] и те биха искали да не публикуваме истинските си данни.”

В друг имейл Джоунс пише: „Казаха ми, че IPCC стои над държавните закони за свободата на информацията”.

Според критици на новия „Климатгейт” обаче имейлите, публикувани на руския сайт Sinwt.ru, и датирани около 2009 г., са били внимателно подбрани, така че да представят ситуацията в погрешна светлина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ