Великобрирания трябва да е готова за приток на мигранти от България и Румъния

Великобрирания трябва да е готова за приток на мигранти от България и Румъния

Министрите трябва да предприемат мерки, за да съдействат на обществените служби във Великобритания да се справят с приток на имигранти от България и Румъния, смята британският Институт за изследвания на публичната политика (ИИПП), цитиран от Би Би Си.

През последния месец правителството затегна правилата за кандидатстване за социални помощи от граждани на Европейския съюз заради растящите тревоги от евентуален приток на българи и румънци след падането на ограниченията на трудовия пазар на 1 януари догодина, напомня Би Би Си.

Но според ИИПП тези действия са предприети в атмосфера на паника и всяване на страх и до голяма степен са символични. Вместо това ИИПП смята, че властите трябва да са готови за растящо търсене на жилища, а полицията - да се справя с прояви на антисоциално поведение на хора, които не познават британските закони и обичаи,предаде БТА. Експертите от ИИПП освен това препоръчват да се осигурят повече преводачи в училищата и здравните заведения.

"Напълно основателно е политиците да се тревожат от темпа и измеренията на европейската миграция, не на последно място защото този проблем предизвиква много тревоги в обществото. Но политическият отговор е повече символичен, отколкото по същество. Последните десет години показаха, че икономиката и обществото във Великобритания са достатъчно гъвкави, за да се приспособят и да извлекат изгода от европейските имиграционни потоци. Почти нищо обаче не сочи, че тези поуки са направени и че се прилагат преди 1 януари. Но дори сега не е твърде късно да се предприемат конкретни стъпки, за да се ограничат проблемите, които могат да възникнат", посочва експертът от ИИПП Алекс Глени.

През миналата седмица премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че ще блокира социалните помищи веднага след отварянето на границите си за българи и румънци. Той обясни, че правителството ускорява началото на новите ограничения в опит да направи Великобритания по-малко привлекателна за европейските имигранти.

„Ускоряването на старта на тези нови ограничения ще направи Обединеното кралство по-непривлекателно място за мигранти от ЕС, които искат да дойдат тук и да живеят за сметка на държавата. Искам да изпратя ясно послание, че макар и Великобритания да е доста отворена за бизнес, ние няма да приемаме хора, които не искат да дадат своя принос за страната", посочи Камерън.

Решението се разглежда като опит на Камерън да изглежда твърд към имиграцията, преди румънци и българи да получат право да живеят и работят без ограничения във Великобритания от 1 януари.

Сега новодошлите ще трябва да чакат три месеца, преди да могат да поискат социални помощи. Настоящите правила им даваха това право след месец.

В края на ноември Камерън представи мерки за ограничаване на социалния туризъм.

Ограничителните мерки, които идват на фона на опасенията от мащабен наплив на българи и румънци, предвиждат:

  • Новопристигнали мигранти от ЕС няма да имат право да искат настаняване в общински жилища.
  • През първите три месеца те няма да имат право да искат помощи като безработни.
  • От първи януари догодина помощи при търсене на работа (JSA) ще може да се искат за повече от максималните шест месеца единствено ако безработните могат да докажат, че имат реални перспективи да получат работа.
  • Всеки гражданин на ЕС, който е бездомен или се занимава с просия, ще бъде депортиран и ще му бъде забранено отново да влиза в страната през следващите 12 месеца, освен ако не докаже, че има основателна причина да бъде във Великобритания, като работа например.
  • Четири пъти (до 20 000 паунда) ще се увеличат глобите за работодатели, които не плащат поне минималната заплата.

Предприетата инициатива е вследствие на натиска от страна на десните политически сили за противопоставяне на Европейската комисия и запазване на транснационалния контрол над правото на хората от тези две страни да работят във Великобритания.

Освен това на Острова тече остра кампания от обикновени граждани за запазване трудовите ограничения за румънци и българи и след 1. януари 2014 г. Ново социологическо проучване показва, че над 50% от британците смятат, че имиграцията има негативен ефект върху страната им, а 47% са на мнение, че българите и румънците не трябва да имат право да живеят и работят във Великобритания.

В кампанията се включи и в. „Дейли стар“, който събра над 150 хил. гласа в петиция срещу румънските и българските имигранти във Великобритания. Петицията е под мотото „Кажи "Не" на новите имигранти" и бе наречена от вестника:„кръстоносен поход”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ