Горбачов призова за повторни избори в Русия

Горбачов призова за повторни избори в Русия

Горбачов призова за повторни избори в Русия

Бившият съветски президент Михаил Горбачов заяви, че изборите за Държавна дума, които се проведоха в Русия в неделя, са били фалшифицирани и призова за провеждането на повторно гласуване, съобщи BBC.

„Лидерите в страната трябва да признаят, че имаше множество фалшификации и резултатите не отговарят на народната воля“, заяви Горбачов. „Буквално с всеки изминал ден все повече руснаци не вярват, че оповестените резултати от изборите са честни. Според мен, игнорирането на общественото мнение дискредитира властта и дестабилизира ситуацията”, коментира той.

Активистите срещу управляващата партия на премиера Владимир Путин призоваха за организирането на нова протестна акция след като тази вчера стана повод за арестите на над 800 души в Москва. Ключовите активисти и организатори на протеста ще останат 15 дни в ареста.

Освен това руските органи на реда съобщиха, че са арестували 200 протестиращи и във втория по големина град в Русия – Санкт Петебург. От полицията предупредиха, че ще противодействат на всяка планирана демонстрация, след като в интернет възникнаха призиви за организиране на нови акции.

Държавните телевизии в Русия игнорират недоволството на опозицията и показват репортажи само от митингите на победата на привържениците на руския премиер Владимир Путин, коментира BBC. Междувременно в руската столица бяха изпратени допълнителни военни сили . Тази мярка е взета, за да се гарантира сигурността на гражданите, обясниха руските власти.

Във Фейсбук вече масово се разпространяват описания от руски потребители на схемите на фалшификация. Според един от постовете на наш читател от Москва е била задействана мащабна схема за купуване на гласове и пускане на фалшиви бюлетини с "правилния избор". Предварително попълнени бюлетини с глас са "Единна Русия" са раздавани от "отговорници" на определени хора, преди да влязат в избирателната секция. В схемата масово са замесени членове и председатели на избирателни комисии, твърдо още нашият източник, тъй като е имало уговорена парола, че точно определен избирател ще пусне повече от една бюлетина. При регистрирането си за гласуване, заедно с личните си документи той е трябвал да показва и трамваен биле, който е бил тайния сигнал, че предстои незаконно гласуване. След това получавал редовна бюлетина, влизал в тъмната стаичка, отбелязвал в нея гласа си, сгъвал я и в нея поставял останалите - поне десетина предварително внесени бюлетини. Предупреденият член на комисията си "затварял очите" при пускането на тестето изборни книжа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ