Горбачов призова Медведев и Путин да дадат демокрация на Русия

Горбачов призова Медведев и Путин да дадат демокрация на Русия

Горбачов призова Медведев и Путин да дадат демокрация на Русия

В 90-минутно интервю за агенция "Ройтерс" от Москва бившият президент на СССР Михаил Горбачов призовава Кремъл да направи от Русия по-демократична държава. В противен случай опитът на президента Дмитрий Медведев да модернизира страната няма да има успех.

Модернизация може да се извърши само ако хората, целият народ е включен в процеса, казва 79-годишният Горбачов. На нас ни е нужна демокрация, необходимо ни е подобряване на избирателната система и т.н. Без тези промени модернизацията няма да е успешна. Според Горбачов и президентът Медведев, и премиерът Путин разбират пред какви предизвикателства е изправена Русия.

Бащата на перестройката отбелязва, че е подкрепял Путин по време на първия му президентски мандат от 2000 до 2004 г., защото е било необходимо страната да се възстанови от тежката ситуация, наследена от Елцин. През втория от 2004 до 2008 г. той обаче запази мълчание. Отказва да прави прогнози как ще изглежда Русия след десет години.

Модернизацията, добавя той, е ключова дума. Перестройката започна, когато разбрахме колко сме изостанали. Сега Русия е изправена пред много сериозни предизвикателства и на първо място технологичното равнище, изтъква Горбачов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ