Египет отново на протест година след началото на бунтовете

Египет отново на протест година след началото на бунтовете

Египет отново на протест година след началото на бунтовете

Десетки хиляди египтяни се очаква да се съберат днес на площад „Тахрир” в Кайро. На днешната дата се навършва годишнина от началото на историческите бунтове срещу управлението на вече бившия президент на страната Хосни Мубарак.

Късно снощи хиляди активисти са се събрали на централния площад в Кайро, където възникнаха протестите, съобщи BBC. Те са опънали палатки и скандират лозунги срещу Висшия съвет на военните сили в страната, който пое управлението й през февруари 2011 г., след като Мубарак отстъпи. Хората твърдят, че армията и полицията ги е избивала и е „спирала революционния им глас”. Протестиращите искат край на обявеното извънредно положение в страната, което дава право на военните да се намесват. Египет се управлява в този извънреден режим още от 1967 г., когато Мубарак го обявява.

Първите демократични избори след отстраняването на Мубарак приключиха при отчетена рекордна избирателна активност. Над 60% от гласоподавателите участваха във вота, който се проведе в сложна система от три тура в рамките на три месеца. Очаквано, ислямистите доминират египетския парламент.

Военният съвет, който временно управлява страната и срещу който в края на миналата година отново възникнаха протести, заяви, че се оттегля от основните решения, но си запазва правото да се намесва във важни според него държавни въпроси.

В момента се води дело срещу Хосни Мубарак. Той е обвинен, че е наредил избиването на демонстранти по време на новата египетска революция през 2011 г. и отрича обвиненията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ