Египет отново на протест година след началото на бунтовете

Египет отново на протест година след началото на бунтовете

Десетки хиляди египтяни се очаква да се съберат днес на площад „Тахрир” в Кайро. На днешната дата се навършва годишнина от началото на историческите бунтове срещу управлението на вече бившия президент на страната Хосни Мубарак.

Късно снощи хиляди активисти са се събрали на централния площад в Кайро, където възникнаха протестите, съобщи BBC. Те са опънали палатки и скандират лозунги срещу Висшия съвет на военните сили в страната, който пое управлението й през февруари 2011 г., след като Мубарак отстъпи. Хората твърдят, че армията и полицията ги е избивала и е „спирала революционния им глас”. Протестиращите искат край на обявеното извънредно положение в страната, което дава право на военните да се намесват. Египет се управлява в този извънреден режим още от 1967 г., когато Мубарак го обявява.

Първите демократични избори след отстраняването на Мубарак приключиха при отчетена рекордна избирателна активност. Над 60% от гласоподавателите участваха във вота, който се проведе в сложна система от три тура в рамките на три месеца. Очаквано, ислямистите доминират египетския парламент.

Военният съвет, който временно управлява страната и срещу който в края на миналата година отново възникнаха протести, заяви, че се оттегля от основните решения, но си запазва правото да се намесва във важни според него държавни въпроси.

В момента се води дело срещу Хосни Мубарак. Той е обвинен, че е наредил избиването на демонстранти по време на новата египетска революция през 2011 г. и отрича обвиненията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ