Египет продължава масовите протести преди изборите

Египет продължава масовите протести преди изборите

Пореден ден на масови демонстрации предстои на площад "Тахрир" в египетската столица Кайро. Активистите се събират, за да продължат протестната си акция срещу управлението на Военния съвет в страната, преди предстоящите в понеделник първи демократични избори.

44 партии и движения заявиха днес, че ще се включат в митинга, съобщиха световните агенции. От движението "Мюсюлмански братя" се отказаха да участват. Представителите му излязоха с изявление, в което се съобщава, че те са за нормализиране на обстановката в навечерието на парламентарните избори и не поддържат протестите, които водят до дестабилизирането й.

Демонстрациите продължават вече седмица. Те са последната вълна на насилие на властите срещу гражданите след революцията срещу управлението на вече сваления президент Хосни Мубарак по-рано тази година. Повече от 40 души бяха убити в последната седмица. Стотици са ранени.

Управляващите военни в страната са изправени пред преход към гражданско правителство. Въпреки уверенията им, че ще забързат процеса, протестиращите настояват те да отстъпят властта на представители на гражданите преди да се състоят изборите. Тъплата на централния площад в Кайро иска да бъде формирано "правителство на националното спасение" с функции на президентския съвет, което да ръководи страната в прехода й към президентските избори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ