Иранският президент публично обвини САЩ за атентатите от 11/9

Иранският президент публично обвини САЩ за атентатите от 11/9

Нечуван скандал се заформи по време на започналото снощи Общо събрание на ООН.

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад взриви залата с реч, в която обвини правителството на САЩ, че е замесено в атентатите от 11 септември в Ню Йорк.

 „Някои сегменти от правителството на САЩ са дирижирали нападенията, за да се извърши поврат в отслабването на американска икономика и на влиянието в Близкия изток с цел да бъде спасен ционисткият режим. Мнозинството от американския народ, както и повечето страни и политици в света се съгласяват с този възглед“, каза Ахмадинаджад.

С настъпателен тон и Корана в ръце, той заяви, че предимно представители на американската администрация вярват, че атаките срещу Световния търговски център и Пентагона са дело на терористи. След това заклейми „заплахите от страна на религиозни групи в САЩ” за изгаряне на екземпляри от Корана като “зло”, размаха Корана и заяви, че “истината не може да бъде изгорена“.

Делегацията на САЩ напусна залата в знак на протест срещу скандалната реч. Последваха я британската делегация и още няколко други делегации от ЕС.

Речта на Ахмадинеджад силно контрастира на зададения от председателя на Общото събрание на ООН Йозеф Дайс дневен ред в началото на 65-та годишна сесия. Той, както и генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун призоваха за глобално партньорство, при което да могат да бъдат чути гласовете на всички заинтересовани.

Дайс, който е бивш президент на Швейцария, посочи още като важни теми за обсъждане бедността, конфликтите, глобалното затопляне, икономическата и финансовата криза, миграцията, пандемиите, тероризма, международната престъпност и още редица въпроси. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди световните лидери за нарастващата политическа поляризация и увеличаващите се социални неравенства и призова държавите членки на ООН да проявяват по-голяма търпимост и взаимно уважение за постигане на единен свят.

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки