И през 2010 г. Харвард остава най-добрия университет в света

И през 2010 г. Харвард остава най-добрия университет в света

И през 2010 г. Харвард остава най-добрия университет в света

И през 2010 г. американският университет Харвард запазва първото място в ежегодната класация „Ranking of World Universities” (ARWU), съобщи „Ройтерс”. Елитното учебно заведение е на върха за осма поредна година.

Класацията ARWU съществува от 2003 г. и се прави от шанхайския университет "Джао Тонг". Първоначалната цел е била да определя мястото на китайските университети в световен план, но постепенно се е превърнала в най-престижната класация за университети в света.

Класирането се прави по шест показателя: брой на дипломираните студенти и преподаватели, които са носители на Нобелова награда, брой на често цитирани изследователи, брой на статии, публикувани или цитирани във водещи списания, и на изявите на служителите и завършилите.

В класацията всяка година има над 1000 университета, като в интернет се публикуват първите 500. Това са главно университети, които имат високи постижения в научните разработки.

В тазгодишната класация в челната десетка попадат 8 университета от САЩ и 2 от Великобритания:

  1. Харвард
  2. Бъркли
  3. Станфорд
  4. Масачузетският технологичен институт
  5. Оксфорд
  6. Калифорнийският технологичен институт
  7. Принстън
  8. Колумбийският университет
  9. Чикагският университет
  10. Кеймбридж

Известният американски университет Йейл не успя да влезе в десетката и се нареди на 11-о място.

Най-високо в класацията от Азиатско-тихоокеанския регион е Токийският университет, който отново е на 20-о място, следван от Университета на Киото, който заема 24-о място.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ