Капитанът на Costa Concordia – най-мразеният човек в Италия

Капитанът на Costa Concordia – най-мразеният човек в Италия

Капитанът на Costa Concordia – най-мразеният човек в Италия

Капитанът на Costa Concordia се превърна в най-мразеният човек в Италия. 52-годишният Франческо Скетино е в центъра на спонтанно надигнала се кампания на заклеймяване във Facebook, след като беше обвинен за инцидента на круизния кораб, който се удари в скала и заседна във водите на Средиземно море, причинявайки до момента смъртта на 7 души. Други 28 се водят изчезнали, а шансовете да бъдат открити живи намаляват с всеки час от продължаващите спасителни операции.

Хиляди хора използваха интернет, за да изразят гнева си към наречения от тях ”Капитан Страхливец”, който е насочил кораба опасно близо край тосканския остров Джилио не само, за да поздрави пенсиониран военен, но да направи впечатление на семейството на сервитьор на брега.

Много хора също така осъждат решението му да не остане на борда на претърпелия крушение лайнер. Масло в огъня допълнително наляха и италианските медии, които публично изобличиха капитана в безсрамни лъжи въз основа на записи от телефонните разговори между Скетино и бреговата охрана. Стенограмите на рзаговорите бяха публикувани в Il Messaggero и Corriere Della Serra.

При два от разговорите капитанът Франческо Скетино заявява, че лично контролира ситуацията и повечето пасажери вече са напуснали потъващия кораб. На въпросите обаче колко души все още има на борда, както и къде се намира самият той и какво прави, не дава ясен отговор.

От сравняването на часовете на проведените разговори и свидетелските показания става ясно, че в този момент капитанът вече е в пълна безопасност на брега. В началото на втория разговор Скетино споменава мимоходом, че е напуснал кораба, но когато от бреговата охрана му съобщават, че има загинали, веднага отвръща, че все още не го е напуснал напълно. След което пита колко точно са загиналите, при което дежурният офицер от бреговата охрана, очевидно се вбесява и му кресва: „Този въпрос аз трябва да ви го задам, капитане! Незабавно се върнете на борда и докладвайте оттам за всички подробности! Или се изплашихте от тъмното и решихте да се приберете вкъщи?!”

В отговор Скетино обещава да изпълни заповедта, но вместо това, според разследването хванал такси и се изнесъл тихомълком от района на катастрофата. Малко след това той беше задържан.

Скетино, който може да получи до 12 години затвор за непредумишлено убийство, ще се яви пред съда, след като ръководителите на компанията на кораба го обвиниха в „неоторизирано и неодобрено решение” да плава толкова близо до източната страна на острова.

Повече подробности около инцидента с круизния кораб можете да прочетете тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ