Ким Чен Ир наредил масово производство на атомни бомби

Ким Чен Ир наредил масово производство на атомни бомби

Ким Чен Ир наредил масово производство на атомни бомби

Покйният лидер на Северна Корея Ким Чен-Ир приживе е издал заповед за масово производство на атомни бомби на основата на високообогатен уран, съобщават японските медии.

"Както следва от коментарите на Ким Чен-Ир, съдържащи се във вътрешен документ на Севернокорейската работническа партия, заводът за обогатяване на уран, открит от Северна Корея за посещения от американските учени през 2010 г., не е бил създаден за гражданска промишленост", пишат японските издания днес.

Съгласно документа, бившият лидер на Северна Корея е издал нареждане на чиновниците за "масово производство на атомни бомби".

В същия указ Ким Чен-Ир е заявил, че използването на обогатен уран за производството на атомни бомби е напълно естествено. Това е първият случай, когато е официално е открит документ, който да потвърждава целта на Ким Чен-Ир за изготвяне на атомни бомби.

Намерените документи противоречат на официалната позиция на Северна Корея, че Пхенян използва ниско обогатен уран, за да реши острия проблем с електроенергията си. Страдащата от липса на енергия комунистическа страна заяви, че няма да се откаже от правото си да преследва мирни ядрени дейности за генериране на електричество.

Нощните сателитни снимки на Корейския полуостров показват черния като катран Север и съседната ярко осветена Южна Корея. Новият лидер на Северна Корея Ким Чен-Ун също така призова служителите да поддържат твърда позиция по въпроса за подобряване на отношенията със Съединените щати и Япония.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ