Китайският растеж леко ще се забави през 2012 г.

Китайският растеж леко ще се забави през 2012 г.

Ръстът на китайската индустрия вероятно ще забави леко темповете си през 2012 г. поради намалялото потребление и търсене в световен мащаб, предава "Ройтерс". Министерството на индустрията в страната излезе с прогноза, че вероятният темп на растеж на БВП ще бъде от около 8-9% през следващата година.

 Годишното промишлено производство във втората по големина икономика в света се очаква да нарасне с 14% тази година, но условията в страната ще се влошат заради кризата в Европа и САЩ. Много икономисти вярват, че ако продукцията в Китай продължава да расте между 11-13% това ще бъде достатъчно, за да няма сериозни обществени вълнения.

 Страховете, че Китай може да пострада от рязко забавяне на икономиката се пробудиха отново в сряда, след проучване на HSBC, което показва, че производствения сектор се е свил най-много през ноември, в сравнение с изминалите 32 месеца. Резултатите засилват опасенията, че глобалната икономика може да доведе до задълбочаване на рецесията.

 Правителството на Китай в момента полага усилия да модернизира секторите, които използват остарели технологии в страната и консумират твърде много енергия. Икономиката на Китай е нараснала с 10,4% през 2010 г

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ