Китай засилва бойната си мощ

Китай засилва бойната си мощ

Китай засилва бойната си мощ

Китай обяви днес структурни промени в своите въоръжени сили, които президентът Си Цзинпин определи като „важно стратегическо решение за реализиране на китайската мечта за могъща армия“.

Неотдавна президентът Си заяви, че иска да направи китайската армия по-ефикасна като намали числеността й с 300 000 души - до 2 милиона и засили контрола на комунистическата партия върху нея.

Обявените днес промени се отнасят до създаването на три нови подразделения: едно, отговарящо за контрола над арсенала стратегически ракети, генерално командване на сухопътните сили и подразделение за подкрепа на бойните части, предава Синхуа, цитирана от БГНЕС.

Министерството на отбраната подчертава, че създаването на подразделение специално за ядрените сили не означава промяна на стратегическата политика на Китай, а обикновена реорганизация.

Преди два дни Пекин съобщи, че строи втори самолетоносач. Това става в момент, когато между Китай и съседите му има териториален спор за множество острови в Южнокитаейско море

Според анализатор, цитиран от „Франс прес”, обявената реорганизация цели да засили бойната мощ на цялата армия: „Дълго време Китай нямаше интереси в чужбина и флотът, ВВС и стратегическите сили бяха относително слаби в сравнение със сухопътните сили. За да догони американските и европейските сили Китай трябва да повиши равнището на модернизация и бойната мощ на своята армия“, изтъква професорът по политически науки и право в Шанхайския университет Ни Лесюн. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ