Китай ограничи развлекателните програми по телевизията

Китай ограничи развлекателните програми по телевизията

Китай ограничи развлекателните програми по телевизията

Сателитните оператори в Китай ще намалят развлекателните програми по телевизията с две трети след кампания на правителството, съобщи държавната информационна агенция „Синхуа“.

Със заповед от Държавната администрация за радио, кино и телевизия (SARFT) в Китай от началото на месец януари е ограничено "прекомерното забавление". Броят на забавните програми, излъчвани по време на най-гледаното време всяка седмица, е спаднал до 38 от 126. Новината идва след като президентът Ху Цзинтао предупреди за прекалено влияние на западната култура в китайската държава.

В статия, публикувана в списание на комунистическата партия в страната, президентът призова към повече усилия за подпомагане на "нежната сила на страната", т.е. цензурата. Заповедта е била издадена през октомври 2011 г., но влиза в сила сега. Тя ограничава 34-те сателитни канала в Китай и постановява, че те могат да излъчват до две развлекателни програми всяка седмица и максимум 90 минути на забавно съдържание всеки ден от 07.30 до 22.00 ч. От каналите се изисква също така да предават най-малко две емисии новини между 6 ч. и полунощ. 

Китай има най-голям брой телевизионни зрители в света - около 95% от 1,3. милиарда души население на страната.

"Сателитните канали започнаха да излъчват програми, които насърчават традиционните добродетели и социалистически основни ценности", се казва в изявление на SARFT. Списъкът на ограничени програми и предавания включва също емоционални истории, които са считани за проява на "лош вкус", предава още "Синхуа".

В изявлението на SARFT обаче се казва, че популярното шоу за запознанства в Китай "Ако те си единственият" и сапунени опери, като "Чун Ли Юан", заснети от Сателитна телевизия "Хенан", все още ще бъдат в ефир по време на гледаното време през уикендите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ