Кървавият бунт в Диарбекир и неговите жертви

Кървавият бунт в Диарбекир и неговите жертви

Кървавият бунт в Диарбекир и неговите жертви

Равносметката от вчерашния бунт на селяни, нападнали строителен обект на жандармерията в село Каяджък на околия Лидже в провинция Диарбекир, е един убит и деветима ранени, от които двама – тежко. Селото се намира само на 20 километра от град Диарбекир, център на провинция населена предимно от кюрди.

Според наличната досега информация, протестиращите селяни нахлули на строителния обект – разширение на съществуващия жандармерийски участък, в знак на протест срещу неговото изграждане, подпалили палатките на строителите и хвърляли коктейли „Молотов”. Около 300 души са се стекли по улиците на Лидже, за да изразят недоволството си от строителството на военния пункт. Част от демонстрантите са започнали да замерят служителите на реда с камъни и бутилки със запалителна течност, предаде "Фокус".

Местните медии посочват, че полицаите са открили предупредителен огън във въздуха. Съобщава се, че полицията е използвала също сълзотворен газ за разпръсването на тълпата.

По данни на валията на Диарбекир Джахит Кърач един от протестиращите не се съобразил с предупрежденията на жандармерията и продължил да хвърля коктейли „Молотов” и стрелял с пистолет. Тогава жандармерията се намесила първо със сълзотворен газ, а след това и с предупредителни изстрели във въздуха. Възникнало истинско сражение, при което е убит младежът Медени Йълдъръм, на 18 години, а други девет души са ранени, от които двама – тежко.

В знак на протест група протестиращи с маски на лицата са блокирали за известно време първокласния път от републиканската мрежа Диарбекир-Бингьол.

Валията на Диарбекир предупреди да не се допускат провокации и разрастване на напрежението и призова неправителствените организации и избраните от провинцията депутати да съдействат за успокояване на обстановката. Самият той вече е провел такива разговори с някои депутати.

Междувременно, на много места в Истанбул снощи имаше спонтанни протести заради убитите и ранени селяни на строителен обект на жандармерията в околия Лидже на провинция Диарбекир. В района Кадъкьой, в азиатската част на града, протестиращите се събраха в парка „Йогуртчу”, а след това дефилираха по булевард „Кушдили”, издигаха плакати и скандираха лозунги. Събраха се пред Паметника на бика и след това се върнаха обратно в парка „Йогуртчу”.

В европейската част на Истанбул подобни протестни действия имаше в районите Бешикташ и Кяътхане.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ