Над 80 са убитите при стрелбата в Норвегия

Норвегия преживява най-тежката трагедия от Втората световна война насам след кървавите събития от вчера. Броят на загиналите при стрелбата, открита от въоръжен мъж по време на младежки партиен събор надхвърли 80 души. Според някои информации жертвите са 84, според други – 87. „Не можем да гарантираме, че броят им няма да нарасне", заявиха полицейските власти, цитирани от „Ройтерс”.

Масовото клане се разигра малко след атентата в центъра на Осло. Мъж с полицейска униформа откри огън по множеството, събрало се на о. Утоея близо до норвежката столица, където се провеждаше събор на младежките организации на управляващата Работническа партия. Според някои информации реч на форума е трябвало да произнесе и министър-председателят на страната Йенс Столтенберг.

Шок, паника и ужас настанали, когато извергът открил стрелбата. Част от събралите се младежи се опитали да спасят живота си като хукнали към близката гора. Други се хвърлили във водата и заплували към отсрещния бряг.

Очевидци описват чудовищното нападение на острова:

"Видях хора да скачат във водата, около 50 души плуваха към брега. Бяха толкова млади – между 14 и 19 години. Плачеха, трепереха, бяха ужасени", разказва 42-годишната Анита Лиен.

Оцелелелият от нападението Йорген Беноне добавя: „Скрих се зад едни камъни, бях ужасен за живота си, защото видях нападателя на 20-30 м. от мен. Наоколо беше пълно със застреляни хора”.

Спасителни лодки и хеликоптери продължават да претърсват района на острова за оцелели.

 

Касапинът от НорвегияКасапинът от НорвегияУбиецът е задържан, тъй като самият той бил ранен при стрелбата. Оказва се, че е норвежец. Името му е Андерс Брейвик, на 32 години. Според властите той е десен екстремист с антиислямски убеждения, но засега не е потвърдено да е представител на някоя ултра дясна групировка. Притежавал е законно няколко вида оръжие и е членувал в клуб по стрелба. Досега не е регистриран за престъпления.

Още вчера, малко след стана известно за нападението му, полицията обяви, че то има връзка с мощната експлозия, избухнала пред правителствена сграда в центъра на Осло. Кола, натъпкана с взрив избухна и помля няколко държавни учреждения. При атентата загинаха 7 души, а други 14 бяха ранени. Видео, заснето секунди след взрива може да видите по-долу.

Премиерът Йенс Столтенберг определи нападенията като "акт на малодушие" и подчерта, че тези, които стоят зад атаките, "няма да разрушат нашата демокрация". "Ще положим всички усилия и няма да се откажем, докато не изясним кой е участвал в нападенията", подчерта Столтенберг.

 Очаквайте продължение!

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ