Пекин наложи по-голям контрол върху микроблоговете

Пекин наложи по-голям контрол върху микроблоговете

Пекин наложи по-голям контрол върху микроблоговете

Властите в Пекин издадоха нови правила, които задължават собствениците на микроблог сайтове да вписват личните си данни, съобщи BBC. Новите потребители на Webio – китайският еквивалент на Twitter, вече ще трябва да се регистрират с истинските си имена. Настоящите потребители трябва да се регистрират на всеки три месеца. Тези, които откажат да посочат данните си, ще бъдат лишени от достъп до сайтовете.

Новата мярка е наложена след като все повече китайци започват да използват платформите в мрежата, за да критикуват решения на правителството или да изразяват гнева си по повод определени инциденти. Някои изказвания в Webio вече бяха цензурирани. Например тези, които коментираха протестите в южното китайско селце Вукан.

Китайските власти обвиняват потребителите, че чрез възможностите на интернет „разпространяват слухове” с „анонимна, безотговорна микрокомуникация”. Те нарекоха неправилната според тях употреба на уеб-пространството „широкоразпространен феномен”.

Новите мерки за регулация влизат в сила веднага. Те бяха издадени съвместно от информационните, комуникационните и полицейските власти в Пекин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ