Плевнелиев пред „Обзървър”: Великобритания рискува да се окаже в изолация

Плевнелиев пред „Обзървър”: Великобритания рискува да се окаже в изолация

Българският президент Росен Плевнелиев се намеси язвително в дебата за имигрантите във Великобритания и атакува, както ги нарече, опитите на Дейвид Камерън да поощри националистите, като същевременно предупреди британския премиер да помисли как самата история ще го съди за това.

В ексклузивно интервю за в. "Обзървър" Плевнелиев посочва, че да се изолира Великобритания и да се вреди на репутацията й "не е правилната история, която да бъде написана". Според президента политиците трябва да се борят срещу онези, които експлоатират страховете на хората, а не да бъдат водени от тях.

"Българите днес повдигат много въпроси за демократичното, толерантно и хуманно британско общество. Дали днес във Великобритания пишем история на преминаване към изолация, национализъм и краткосрочни политически похвати?", запита държавният глава.

Президентът посочи, че има безпокойства за сигурността на българите, които вече се намират в Обединеното кралство, и призна, че на срещата на върха на ЕС във Вилнюс в края на миналия месец е поискал обяснение от британския премиер Дейвид Камерън за "действията, езика и плановете" на британското правителство, пише още вестникът.

Плевнелиев заяви, че е получил уверения, че българските граждани няма да бъдат дискриминирани.

По-малко от две седмици ни делят от падането на всички ограничения за работа във Великобритания за българи и румънци. На фона на това Росен Плевнелиев призова Великобритания да остане вярна на принципите си „на голяма световна сила, пионер в интеграцията”.

През последните седмици британското правителство се втурна да прави промени в социалноосигурителната сфера, а дори се стигна до там, че временно наложи нови ограничения върху отпускането на студентски заеми за българи и румънци преди падането на ограниченията за имигрантите на Острова на 1 януари 2014 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ