Пожар се разрази на руска атомна подводница

Пожар се разрази на руска атомна подводница

Голям пожар възникна на руската атомна подводница "Екатеринбург", която е ремонтирана в кораборемонтния завод в Росляково, в северната Мурманска област. Няма опасност от радиация. Пожарът е овладян, но все още не е потушен, информира BBC.

Пристигнали на мястото пожарникари се борят с огъня вече повече от 9 часа. Пламъците са възникнали на дървена палуба в 01.40 часа московско време при ремонтни дейности. В гасенето са се включили около 100 пожарникари, пожарен катер и хеликоптери. Официални лица заявиха, че няма опасност от радиация, защото реакторите са били изключени преди да започне ремонтът. Част от екипажа на подводницата все още е на борда й. Хората измерват нивата на въглероден диоксид и наблюдават температурата във всички сектори на плавателния съд, съобщи РИА „Новости”.

Деветима души са пострадали при гасенето на пожара. Сред тях има двама служители от министерството на извънредните ситуации (МИС) и седем военнослужещи, които са постъпили в болница поради отравяне с дим. От министерството подчертаха, че радиационният фон е в нормата, няма заплаха за населението.

По първоначална информация причина за пожара е нарушаване на технологичния процес при ремонтните работи. Води се разследване. Руски военни от Западния военен окръг към Северния флот обясниха, че огънят е започнал извън подводницата. Дървени конструкции, монтирани около нея са се запалили, след което огънят се е прехвърлил на лекия й външен корпус.

Подводницата е с тежест 11 740 тона и може да пренася 16 междуконтинентални балистични ракети.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ