Пореден ден на жертви в Сирия, стотици очакват хранителни помощи

Пореден ден на жертви в Сирия, стотици очакват хранителни помощи

Пореден ден на жертви в Сирия, стотици очакват хранителни помощи

Насилието в сирийския град Хомс продължава да ескалира. Контролираните от бунтовниците райони в централната част на страната тази нощ отново бяха бомбардирани от верните на президента Башар Асад сили за сигурност.

12 души са загинали от началото на деня, според BBC. Стотина са ранени. Точният брой на засегнатите от кръвопролитието не може да бъде установен, заради политиката на арабската държава да ограничава достъпа на международните журналисти до събитията там. Кореспондентът на британската новинарска мрежа следи събитията от съседен Ливан. По думите му експлозии от мястото се чуват ежеминутно.

Активисти заявиха, че допълнителна група военни е била изпратена в Хомс. Болницата в населеното място е бомбардирана. Видеозапис, публикуван в мрежата, показа как танковете се движат по улиците на града.

Сирийските власти, ръководени от Асад, твърдят, че извършват тежките военни нападения, за да неутрализират „терористични групи” – та наричат бунтовниците срещу режима в страната.

Междувременно стана ясно, че световната организация на Червения кръст прави опит за прекратяване на насилието в Сирия. Тя опитва да договори примирие, за да достави хранителни провизии за засегнатите от размириците сирийски семейства, на които липсват елементарни условия за живот. Световните агенции разпространиха драматични кадри с километрични опашки от цивилни, които чакат за стоки от първа необходимост.

Хиляди цивилни, полицаи и военни загинаха от началото на бунтовете срещу правителството в Сирия в изтеклите 11 месеца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ